[AUDIO] Întocmirea registrului foselor septice, o nouă găselniţă a autorităţilor în pragul sezonului rece
Guvernul doreşte monitorizarea situaţiei apelor uzate prin înfiinţarea unui registru de evidenţă. Proprietarii imobilelor neracordate la reţeaua de canalizare a localităţilor sunt obligaţi să declare la primării, fosele septice amenajate pe cont propriu, spre a fi verificaţi dacă nu poluează mediul, iar cine nu se conformează, este pasibil de amenzi.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 noiembrie 2022, 17:41
Şase din zece români au fose septice însă nu toţi au contracte cu firme de vidanjare fiind aproape imposibil de urmărit unde ajung apele uzate. Conform legii termenul final pentru declararea la primării a fost sfârşitul lunii octombrie, iar acestea deşi au fost anunţate încă din luna august, abia acum au demarat procedurile de centralizare.
Conform comisarului şef al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Remus Blujdea, controalele încă nu au început, deşi termenul final a fost data de 30 octombrie, dar ca la noi la nimeni, important este că primăriile şi-au însuşit informaţia şi se conformează, au declarat pentru Radio Reşiţa Ioan Buda, primarul comunei Brebu Nou şi Adrian Stoicu, edilul comunei Bozovici:
„Am sunat noi la mediu să vedem procedura care este şi am întocmit acel registru, ne-am descărcat formularele pe care trebuia să le dăm la oameni şi încet încet şi ei au început să vină să le declare că au auzit că se vor da amenzi pentru că vin cei de la mediu în control şi-atunci să fie precauţi. Termenul final era până la începutul acestei luni din câte am înţeles, normal nu ne-au dat niciun termen; sunt şi foarte mulţi plecaţi pe-afară şi aceştia nu au posibilitatea să vină să le declare. Probabil va urma o perioadă se somaţii, să le trimitem somaţii, nu ştiu exact că nu am studiat procedura în amănunt pentru că se ocupă departamentul de urbanism cu problema asta şi mergem mai departe…„.
„Domnul viceprimar se ocupă de aspectul acesta, am făcut registrul, nu ştiu cât la sută avem deja, bineînţeles cei care au fose septice sau alte metode de evacuare a apelor uzate. Se completează un formular, după care domnul viceprimar le centralizează într-un registru. Nu ne-a fost avansat niciun termen, dar cel mai repede posibil.”
Potrivit celor doi primari, momentan sunt destui care nu au intrat încă în legalitate pentru că sunt plecaţi din ţară, dar se vor conforma când vor reveni pentru că registrele sunt începute.
Amintim că, preţul unei fose septice diferă în funcţie de capacitate, între 6.000 şi 10.000 de lei cu tot cu montaj, iar executarea acesteia este, conform legii, obligatorie.