[AUDIO] Interdicţia de a părăsi localitatea sau ţara transformată în arest la domiciliu
Articol editat de Daiana Rosca, 13 februarie 2014, 12:25
Conform noii legislaţii, inculpatul nu are voie să părăsească imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus această măsură.
Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. El nu are voie să comunice cu persoana vătămată sau membrii familiei acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martori ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau care nu se află în îngrijirea sa.
Instanţa poate dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.
La cererea scrisă şi motivată a inculpatului, prin încheiere judecătorească, i se poate permite părăsirea imobilului pentru prezentarea la locul de muncă, la cursuri de învăţământ sau de pregătire profesională, ori pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă, precum şi în alte situaţii justificate, pentru o perioadă determinată de timp.
În cazuri urgente, pentru motive întemeiate, cel care se alfă în stare de arest la domiciliu poate părăsi imobilul fără permisiunea oamenilor legii, informând imediat despre acesta instituţia, organul sau autoritateadesemnată cu supravegherea sa şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu, ori în faţa căruia se află cauza.
În ceea ce priveşte scăderea cheltuielilor odată cu această măsură, agentul şef principal Cristian Murăruş, din cadrul biroului de ordine publică a poliţiei municipiului Reşiţa, este de părere că arestul la domiciliu presupune o creştere a costurilor unui inculpat în cercetare.
Potrivit reprezentanţilor tribunalelor din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Hunedoara şi Mehedinţi încă nu a fost dispusă de aceste instaţe nicio astfel de măsură de arest preventiv. Cu toate acestea poliţiştii din cadrul IPJ Hunedoara supraveghează şase hunedoreni arestaţi la domiciliu, doi dintre ei primind pedeapsa de la instanţa Curţii de Apel Alba Iulia, iar patru de la Judecătoria Hunedoara.
Ovidiu Babolea a urmărit subiectul şi are mai multe detalii: