[AUDIO] Indicii ale represaliilor fostei Securităţi în Caraş-Severin, identificate la Caransebeş
Noi cercetări intreprinse de Institutul de investigare a crimelor comunismului şi memoriei exilului românesc din Bucureşti, desfăşurate zilele trecute pe raza municipiului Caransebeş au scos la iveală indicii ale represaliilor fostei Securităţi în Caraş-Severin. Conform expertului Marius Oprea, este vorba despre săpături efectuate după repere fixe şi informaţii oferite de arheologul Richard Petrovski, originar din oraşul de pe Sebeş şi Timiş, în zona centrului militar din urbe. Acesta avea informaţia că la săparea fundaţiei unui bloc care era pe-atunci sediu al trupelor de Securitate s-ar fi găsit oseminte umane de dată recentă, el însuşi găsind un nasture al unei haine militare cu însemne RPR. În urma săpăturilor efectuate miercuri, 19 şi joi, 20 iunie 2019 au fost găsite rămăşitele pământeşti a 4 defuncţi.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 iunie 2019, 14:32
„Am pornit aceste investigaţii în zona Centrului militar din Caransebeş în urma sesizării adresate mie de către un arheolog din municipiu, acum pensionar stabilit în Germania, Hardy Petrovski. Domnul Petrovski în 1976 a fost sesizat de un ofiţer de miliţie în legătură cu faptul că la săparea fundaţiei unui bloc, care este acum cămin la Centrul militar, pe-atunci fost sediu al trupelor de Securitate s-ar fi găsit oseminte umane de dată recentă. Domnul Petrovski a găsit chiar şi un nasture militar cu RPR. La momentul respectiv ofiţerul de miliţie i-a cerut domnului Petrovski să nu spună nimănui despre această descoperire, iar toată situaţia s-a muşamalizat. După ce mi-a relatat aceste împrejurări, am pornit investigaţii arheologice în zona indicată şi în şanţurile săpate în preajma acelui bloc construit în 1976-1977 am găsit rămăşiţe umane provenite de la 4 morţi. Nu ştim deocamdată despre ce este vorba, nu am găsit indicii care să arate că este neapărat vorba despre oameni ucişi de fosta Securitate, însă împrejurările ne fac să credem că lucrurile ar sta aşa. Vom continua cercetările pentru că mai avem loc de săpat acolo şi cred că putem documenta faptul că aici în Caransebeş au avut loc execuţii sumare în urma cărora un mare număr de rezistenţi din Munţii Banatului au fost ucişi de către Securitate în perioada 1949-1952”.
Marius Oprea a mai spus pentru Radio Reşiţa că, momentan se fac cercetări la faţa locului, iar în acest caz Parchetul militar Timiş a deschis un dosar penal.
Specialiștii vor reveni la Caransebeș în toamnă, când vor verifica toată zona în care au fost descoperite acum osemintele. Ei speră ca, în baza probelor ADN să poată fi descoperiți urmașii persoanelor care au fost îngropate în gropi comune, pentru ca acestea să poată fi acum înmormântate creștinește.
sursa foto Gheorghe Petrov, specialist al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului