[AUDIO] Începutul anului a adus scumpiri la benzină și motorină
2021 a fost anul în care litrul de benzină a depășit valori istorice, trecând de pragul de 7 lei, ca urmare a cotațiilor mari ale petrolului. Cu toate acestea anul s-a încheiat cu prețuri mai mici cu un leu față de vârful înregistrat, prețul benzinei, în 26 decembrie anul trecut, fiind în medie 6 lei, iar cel al motorinei 5,99 de lei, potrivit monitorizărilor realizate de peco-online.ro.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 12 ianuarie 2022, 19:53
Asta însă până la începutul acestui an, când de la 1 ianuarie 2022, Guvernul României a majorat nivelul accizelor ceea ce face ca litrul de benzină să urce cu cel puțin 7,7 bani, cu tot cu TVA, iar cel de motorină cu 7 bani, cu tot cu TVA.
Ajustări la început de an
Nivelul accizelor aplicabil, a fost stabilit prin „actualizarea cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică”, arată Ministerul Finanţelor. Potrivit Codului fiscal, accizele la carburanți se ajustează la începutul fiecărui an.
Pentru benzina fără plumb, nivelul accizei crește cu 65,59 lei (3,55%), de la 1.827,13 lei pentru 1.000 de litri de benzină la 1.892,72 lei.
Așadar, litrul de benzină se scumpește cu 6,5 bani fără TVA, adică cu 7,7 bani cu tot cu TVA.
Pentru motorină, acciza crește cu 60,11 lei (3,28%), de la 1.674,55 lei la 1.734,66 lei.
Așadar, litrul de motorină se scumpește cu 6 bani fără TVA, adică cu 7 bani cu tot cu TVA, scrie economedia.ro.
Peste 6,31 de lei/litru = peste 15 lei/plin
Așadar, astăzi, prețul carburanților de la toate pompele din Caraș-Severin, a trecut de 6 lei și 31 de bani pe litru (de benzină standard).
Astfel, în Reșița de exemplu, pentru Benzina standard, cel mai mic preț se regăsește în zona triaj a municipiului și pleacă de la 6 lei și 31 bani. În același timp benzina premium ajunge până la prețul record de 7 lei şi 8 bani.
Costul a crescut şi la motorină, cea standard fiind la 6 lei si 25 de bani cel mai ieftin și cea premium la 6 lei și 85 de bani cel mai scump.
Ceea ce înseamnă că un plinul unui rezervor de 50 de litri costă în acest moment cu peste 15 lei mai mult decât la finalul anului trecut.
Cum resimt cetățenii județului Caraș-Severin aceste creșteri am aflat de la câțiva dintre aceștia:
R: Cum vi se pare prețul la carburant?
Șofer 1: Foarte mare… avem încotro?
Șofer 2: Explozibil… Mare! Cu treizeci și ceva de… 34 de cenți în plus. De câteva zile numa’! Parcă se simte egal cu cele din occident. La salariile care sunt aici… e dezastru.
Şofer 3: Ce să facem? Asta este! Ne supunem accizelor… Că n-avem încotro! Ia să vedem! Cât îi prețu’?… 6,62…
Şofer 4: Foarte! Nu că-i scump… Pentru salariile noastre… mai bine să le-nchidă!
Şofer 5: Nu vă bufneşte râsul când mă-ntrebaţi?!