[AUDIO] În plin sezon cu pestă porcină africană, comercianții au găsit alte metode de vânzare
În ciuda evoluţiei alarmante a focarelor de pestă porcină africană, inconştienţa unor crescători de suine din Caraş-Severin, orbiţi de înavuţire, poate conduce la dezastre sociale ireversibile.
Articol editat de Caruntu Marius, 29 noiembrie 2021, 08:05 / actualizat: 29 noiembrie 2021, 18:14
Unii fermieri comercializează suinele fără documente, motiv pentru care maschează anunţurile pe site-urile de vânzări-cumpărări sub titluri false, susţinând că vând lemne sau materiale de construcţii, însă în fotografiile ataşate nu sunt altceva decât porci.
Judeţul Caraş-Severin se confruntă din nou cu focare de pestă porcină africană, iar vânzarea porcilor nu este permisă pentru că târgurile de animale sunt închise încă din 2018. În aceste condiţii, internetul este plin de anunţuri, doar că unii preferă să vândă suinele la negru.
Acum că se apropie sărbătorile de iarnă, iar porcii sunt la mare căutare, a explodat numărul anunţurilor de vânzare a acestora. Pentru a nu fi prinşi, unii crescători încearcă să evite autorităţile prin trucarea anunţurilor publicate în mediul online, pe site-uri specializate sau chiar pe reţelele de socializare. Multe titluri de anunţuri sunt false, pentru a nu atrage atenţia inspectorilor de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, care mai verifică şi comerţul online.
Reporterii Radio Reşiţa, Marius Căruntu şi Hardy Cvoica au urmărit subiectul şi i-au depistat, relativ uşor pe aşa-zişii vânzători de „lemne cu şoric”:
În ciuda interdicţiei de a posta anunţuri de vânzare a suinelor, site-urile de profil de pe internet sunt pline cu anunţuri mascate prin care suntem invitaţi să cumpărăm lemne de foc. Am abordat câţiva vânzători şi am aflat:
„Aveţi de vânzare lemne de foc, că am văzut un anunţ pe OLX? Nu, purcei. Păi şi de ce e cu lemne de foc? Pentru că nu-mi dau voie să bag purcei. Şi cum îi daţi? 2.500 bucata.”
„Cum daţi lemnele de foc? Nu am domne lemne, sunt porci ăia. Porci? Da, porci că, nu-ţi mai dau ăştia voie şi am pus lemne în anunţ. Nu mai dau ăştia voie cu pesta asta. Cine nu mai dă voie? Ăştia cu OLX-ul nu mai dau voie să pui porci şi aşa că am recurs la lemne. Alţii pun însă şi materiale de construcţii.”
Atraşi de astfel de anunţuri, cumpărătorii îşi riscă sănătatea, a declarat pentru Radio Reşiţa preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Caraş-Severin, medicul Alin Deteşan: „Printre pericolele cele mai mari aş aminti doar două: trichineloza care este o boală parazitară foarte gravă şi cu riscuri mari pentru populaţie. Pentru toţi porcii care se sacrifică, medicii veterinari recomandă efectuarea analizelor cărnii şi cel de-al doilea aspect, să cumpere animale doar din surse sigure, controlate şi supravegheate din punct de vedere sanitar-veterinar”.
Ar mai fi şi pericolul contaminării cu pestă porcină africană. În acest caz, medicul veterinar spune că au fost puse măsuri de interzicere totală a mişcării animalelor dintr-o regiune într-alta pentru a fi comercializate şi chiar şi potenţialii cumpărători sunt sfătuiţi să evite zonele de risc.
Directorul DSVSA Caraş-Severin, medicul veterinar Pavel Borchescu, despre situaţia la zi a evoluţiei pestei porcine africane la nivelul judeţului:
„La această dată pesta porcină africană evoluează în 37 de fonduri cinegetice din totalul de 76 existente în judeţ. Au fost identificate 135 de cazuri la mistreţi din care 20 morţi şi 115 împuşcaţi. La nivelul exploataţiilor nonprofesionale sau fermele comerciale, nu evoluează niciun focar de PPA la porcii domestici.”
În următoarea perioadă, spun inspectorii DSVSA că, vor verifica anuţurile online şi vor face şi controale împreună cu Poliţia la adresele fermierilor care falsifică conţinutul anunţurilor de pe site-urile de profil online. „Încercări de depistare a acestor comercianţi au avut loc şi în anii trecuţi, dar nu au avut succes„, au subliniat aceştia, cu toate că reporterii Radio Reşiţa i-au depistat chiar foarte uşor, apelând numerele de telefon din anunţ.