[AUDIO] În contextul creşterii facturilor la utilităţi autorităţile locale ar trebui sa sprijine spitalele?
În contextul creşterii facturilor la utilităţi, autorităţile locale ar trebui să sprijine spitalele pentru că tariful decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru fiecare bolnav tratat nu acoperă şi aceste cheltuieli. În spitalele unde s-a înţeles acest lucru, nu există datorii este de părere medicul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin, Laurenţiu Mărţuică.
Articol editat de Daiana Rosca, 14 mai 2022, 17:21 / actualizat: 15 mai 2022, 10:49
În Caraş-Severin cele mai mari arierate le au spitalele din Reşiţa şi Caransebeş, datorii acumulate în ani de zile ce depăşesc 10 milioane de lei.
Vă reamintim că în luna martie, preşedintele forului judeţean, Romeo Dunca, a declarat pentru Radio România Reşiţa că va analiza situaţia şi va căuta soluţii pentru plata facturilor, pentru ca pacienţii să nu aibă de suferit. Tot atunci, Dunca a făcut apel şi la angajaţii cu salarii mari din cadrul spitalului (cei cu peste 5 mii de lei net) să contribuie fiecare cu cât poate.
Creşterea preţului la energie afectează Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa în situaţia în care unitatea medicală are datorii mari, de ani de zile adunate, datorii care depăşesc 20 de milioane de lei. În această situaţie, spitalului îi este imposibil să achite aceste facturi. De exemplu, doar în luna decembrie facturile au depăşit suma de 900 de mii de lei, sunt facturi istorice, o recunoaşte şi directorul financiar, Adina Miloş.
Spitalul a făcut demersurile către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale pentru compensarea acestor tarife şi a cerut inclusiv recalcularea facturilor din lunile noiembrie şi decembrie.