[AUDIO] Cartoful, cândva aliment de bază al românilor NU mai are căutare în pieţele din Reşiţa
Cartoful, cândva aliment de bază al românilor nu mai are mare căutare. Cel puţin asta susţin producătorii care, dau vina pe lipsa banilor şi pe marile magazine.
Articol editat de Mirabela Afronie, 25 martie 2021, 16:00 / actualizat: 26 martie 2021, 8:21
Ei cred că oamenii preferă cartofii aduşi de peste hotare, mai mari şi mai frumos ambalaţi, în timp ce ei rămân cu marfa în depozite şi cel mai probabil aceasta va ajunge la groapa de gunoi. Maria Gaiţă din Verendin vine în pieţele din Reşiţa de peste 12 ani, însă a declarat pentru Radio Reşiţa că aşa vânzări slabe nu au mai fost niciodată.
Nu se ia nimica. Cred că anul ăsta rămânem cu ei prin beciuri… Nu cred că are lumea bani. Muncă multă şi când să iei banul, nu iei nimica că nu mai vine omul să cumpere. Am zis către copii, la primăvară nu mai punem că de ce, numai să îi duci la râpă. Preţuri mici şi nici vânzări nu sunt. Nu prea se merită munca noastră. Anul trecut, un kilogram a fost 3 lei, acum – 1,5 lei. Este o afacere de familie, muncim împreună cu copiii şi părinţii. Avem pământuri şi am zis să nu le lăsăm să le umple spinii, dar nu prea se mai merită.
Maria Gaiţă a mai spus că, vânzările merg la fel de rău şi în ceea ce priveşte fasolea uscată şi ceapa, chiar dacă ne aflăm în Postul Paştilor.
Reamintim că Maria Gaiţă din Verendin, comuna Luncaviţa cultivă într-un spaţiu restrâns şi cea mai profitabilă cultură agricolă din România, al cărui profit ar aduce agricultorilor sume impresionante, doar că în Banat nu este cunoscută de nimeni şi serveşte drept furaj pentru animalele din gospodării. Este vorba despre cartoful mov – delicatesa din meniurile marilor restaurante din lume care însă nu are mare căutare la cumpărătorii autohtoni.