[AUDIO] În 5 mai este sărbătorită „Ziua Internaţională a Moaşei”. Spitalul Județean din Reșița are o moașă licențiată. Aura Andraş, un adevărat profesionist care a asistat la sute de naşteri
În fiecare an, în 5 mai este sărbătorită” Ziua Internaţională a Moaşei”. Prin marcarea acestui eveniment se doreşte ca lumea să devină mai conştientă de rolul important pe care moaşele îl joacă pentru sănătatea femeii, nou născuţilor şi familiei, în general.
Articol editat de Daiana Rosca, 5 mai 2021, 11:39 / actualizat: 6 mai 2021, 7:29
Şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa are o moaşă licenţiată şi foarte bine pregătită în acest domeniu, este vorba despre Aurora Andraş, asistent medical în cadrul secţiei de Obstetrică Ginecologie din anul 1994. Cu mult profesionalism și dedicare, Aura Andraș a asistat la sute de nașteri și s-a specializat și pe acest segment, ajutând femeile să nască în siguranță copii sănătoși.
De asemenea, Aura Andraș a fost instruită să recunoască eventualele complicaţii ce pot apărea atât la mamă cât şi la nou-născut şi cunoaşte măsurile de urgenţă necesare ce trebuie aplicate în astfel de situaţii. Din păcate despre această categorie profesională, în ziua de azi se vorbeşte tot mai puţin. Din fericire însă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa o are pe Aura Andraș, un adevărat profesionist în sănătate care a aceptat astăzi, să ne împărtășească câte ceva din experiența ei de 27 de ani de activitate în cadrul Spitalului Județean din Reșița.
În plus, la nivelul spitalului a fost implementaţ în premieră pentru judeţul Caraş- Severin, înainte de pandemie și Programul Magia Maternităţii.
Programul implementat în judeţul Caraş-Severin de Asociaţia ProMAMA şi accesat cu succes în toamna anului trecut, de maternitatea Spitalului Judeţean Reşiţa, presupune alinierea protocoalelor de îngrijire a nou-născutului la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi constă în două zile de training, teoretic şi practic, pentru personalul medical din cadrul secţiilor Obstetrica-Ginecologie şi Neonatologie.
„Ora Magică“ presupune așezarea nou-născutului, venit la termen și sănătos, la pieptul mamei, piele pe piele, imediat după naștere, și lăsat acolo, în contact neîntrerupt, pentru o oră.
Promotorii acestei proceduri susțin că „Ora Magică“ aduce beneficii nu doar nou-născutului, ci și mamei. „Nou-născuții așezați imediat pe pielea mamei își reglează temperatura corpului și ritmul cardiac, au risc scăzut de hipoglicemie, plâng mai puțin și inițiază precoce și cu succes alăptarea. Pentru mame, procedura scade riscul de hemoragie postpartum, frison, crește eficiența în lactație și scade nivelul de stres matern“, precizează Sorana Mureșan, specialist procedură „Ora Magică“.
Totodată, personalul medical din cadrul Secției Neonatologie dorește creșterea numărului de nou-născuți alimentați exclusiv la sân.
Dar cele mai fericite au fost tinerele mămici care au îmbrăţişat rapid această metodă. Nou-nascutii asezati imediat pe pielea mamei îsi regleaza temperatura corpului si ritmul cardiac, au risc scazut de hipoglicemie, plâng mai putin si iniţiază precoce şi cu succes alăptarea.
Sursa foto: Aura Andras