[AUDIO-FOTO]Şcoala din Ciudanoviţa, mărul discordiei dintre Primărie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean
În cadrul ultimei şedinte a Cosiliului de Administratie a Inspectoratului Şcolar Judetean Caraş-Severin, 8 unităti de învăţământ din judeţ nu au mai primit avizul conform de funcţionare.
Articol editat de Casandra Silitra, 4 ianuarie 2022, 15:58 / actualizat: 4 ianuarie 2022, 18:13
„Este vorba despre emiterea avizului conform care se acordă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin pe baza propunerilor pe care le inaintează consiliile locale ale unităţilor administrativ teritoriale de pe reza judeţului Caraş-Severin în vederea organizării reţelei şcolare. Adică, a tuturor şcolilor care vor funcţiona pe raza comunei sau oraşului, municipiului respectiv, pentru anul şcolar 2022-2023,” ne-a declarat inspectorul general, Carina Pristavu.
Este şi cazul Şcolii Gimnaziale din satul Ciudanovita, renovată în totalitate în 2017 prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Costul total ajungand la 100 de mii de euro. De aici si nemulţumirea primarului comunei, Constantin Nebunu.
„Doamna inspector nu a vrut să ne mai dea avizul pentru anul 2022. Motivul, că sunt doar 5 elevi în acea şcoală,” susţine edilul, Constantin Nebunu
În acelaşi timp, Constantin Nebunu sunţine că în ultimii ani şcoala a primit avizul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, în ciuda faptului că numărul elevilor a fost mereu sub limita legală.
„Inclusiv anul trecut, inclusiv acum doi ani, inclusiv acum trei ani, inclusiv in 2013 cand scoala nu avea avea geamuri, nu avea încălzire, nu avea nimic,” ne-a declarat Constantin Nebunu.
Inspectorul Şcolar General, Carina Pristavu, ne-a declarat Şcoala Gimnazială din satul Ciudanoviţa a primit avizul conform de functionare în ultimii ani după ce autorităţile locale şi-au asumat faptul că vor creste efectivele de elevi.
„La Ciudanoviţa sat nu se respectă prevederile articolulului 19 din Legea Educaţiei Naţionale privind efectivele de copii şi elevi. Această şcoală, care este structură a şcolii Ciudanoviţa, are un număr de 5 elevi, ori limita minimă prevăzută de lege este de minim 10. Noi am luat în considerare faptul că ei şi-au asumat că vor creşte efectivele de elevi în următorii ani, lucru care nu s-a întâmplat,” a afirmat inspectorul Şcolar General al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Carina Pristavu.
La ora actuală, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin este în dezbatere o notă de fundamentare înaintată de către Consiliul Local Ciudanovita.
Carina Pristavu: „Noi aşteptăm ca la nivelul Consiliului de Administraţie a ISJ-ului să fie discutată şi analizată această notă de fundamentare şi argumentare pe care noi am primit-o ulterior, după ce nu am acordat avizul conform la Ciudanoviţa sat, din partea Consiliului Local. Ea este in discuţie la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi să vedem care sunt argumentele lor pentru a menţine această structură în reţeaua şcolară pentru anul şcolar următor. Să vedem ce argumente aduc în sprijinul respectării legislaţiei„
In acelaşi timp. primarul comunei Ciudanoviţa, Constantin Nebunu, susţine că va acţiona în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin.
Constan Nebunu: „O să trimit copiii la inspectorat ca să vedem ce facem cu ei. O să mă duc cu ei si vedem, ce facem, îi ţinem acasă? Nu o să lăsăm lucrurile asa, o să încercăm să ne îndreptăm către instanţă şi vedem ce se întâmplă.„
Dacă scoala din satul Ciudanoviţa nu va primi în final avizul de funcţionare, cei 5 elevi vor fi nevoiti să facă naveta la o altă unitate de învăţămant, deşi au toate dotările necesare chiar în localitate.