[AUDIO-FOTO] Producţia de tomate, în Campania 2021, un adevărat risc pentru legumicultorii cărăşeni
Producătorii de tomate din Caraş-Severin se străduiesc să încheie cu bine sezonul, deşi nu e deloc uşor în Campania 2021.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 iulie 2021, 15:00 / actualizat: 27 iulie 2021, 19:01
Cultivatorul de legume Marius Gabor din comuna Fârliug a precizat pentru Radio Reşiţa că, anul acesta Programul „Tomata” a început mult prea târziu ca de obicei, iar producţiile nu vor putea fi păstrate pe rod până în luna noiembrie aşa cum sunt cerinţele. Pentru acest lucru legumicultorii recurg la tot felul de improvizaţii şi inovaţii în sere pentru a putea susţine productive plantele până în toamnă.
„Am început cu roşii în câmp după care de câţiva ani am trecut pe roşii în solarii. Am accesat şi Programul Tomate în anii trecuşi şi am încercat şi anul acesta cu toate că e mai greu, nu ştiu dacă vom putea ţine roşiile până în noiembrie. Pentru cultura din primăvară nu s-a dat nimic şi pentru toamnă e un pic prea târziu. Deja avem tomate pe rod, sperăm că le vom putea ţine până în noiembrie. Le lăsăm verzi şi le ducem pe sfoară mult în sus până la o înălţime de 2 metri şi jumătate, chiar mai bine. Asta este tehnica de prelungire pe care am adoptat-o şi folosim soiuri nedeterminate care cresc cât le dă voie solarul să se ducă în sus. Cultivăm soiuri bulgăreşti, că pe la noi nu prea găsim şi mai un hibrid de tomate olandez pe care îl cultivăm de mai mulţi ani de zile şi e foarte bun la gust. Soiurile noastre sunt acceptate în Programul Tomata. În ceea ce priveşte desfacerea tomatelor, cea mai mare cantitate în piaţă, dar mai avem şi în faţa casei, dar pe an ce trece tot mai puţini cumpărători pentru că nu se mai deranjează lumea să treacă să vadă produsele, iar producători autentici la fel de puţini, pentru că mulţi sunt cu marfă cumpărată şi revândută. Noi avem clienţii noştri, dar nici cumpărătorii nu mai au încredere că cumpără o marfă produsă efectiv de noi.”
Marius Gabor a mai subliniat că, în ultimii ani legumicultura a devenit un adevărat risc pentru că nici cumpărătorii nu mai au încredere în produsele de pe tarabe şi nici producătorii nu mai fac faţă cerinţelor pieţii pentru că nu mai au cu cine munci.
Sursa foto: Marius Gabor