[AUDIO-FOTO] Poduri culturale de Ziua Banatului între România şi Serbia
Ziua Banatului a fost marcată joi, 21 iulie la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reşiţa, alături de prieteni dragi din Banatul sârbesc.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 iulie 2022, 22:05
La peste trei secole de la eliberarea Banatului de sub asediul imperiului otoman, reprezentanţii Casei de presă şi editură „Libertatea” din Panciova/ Serbia au marcat acest eveniment istoric alături de fraţii lor din Banatul de Munte. Astfel, o parte din membrii trustului de presă din ţara vecină, au vizitat Centrul UBB din Reşiţa, sediul postului de radio şi secţia germană a Bibliotecii judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin şi au interacţionat cu cei prezenţi, în demersul lor de a sărbători împreună această dată istorică marcantă pentru întreg Banatul, indiferent de ce parte a Dunării se află, a precizat pentru Radio Reşiţa preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Ţigla:
Casa de presă şi editură Libertatea din Panciova, cea mai reprezentativă entitate culturală din Banatul Sârbesc, a ţinut să fie alături de semenii lor din Caraş-Severin la un asemenea eveniment istoric marcant pentru ambele regiuni, a transmis Mariana Stratulat, directorul instituţiei de cultură din ţara vecină şi prietenă:
Manifestarea a cuprins şi două activităţi culturale, este vorba despre lansarea cărţii jurnalistei Adriana Oneţ-Petroj, „60 de interviuri pentru mileniul trei” şi premiera vernisajului expoziţiei de pictură, semnată de Antonia Creiniceanu, elevă a Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa:
Evenimentul, consumat de un numeros public, a fost înrămat muzical de acordurile elevilor clasei de pian de la Liceul de Artă Sabin Păuţa din Reşiţa, coordonaţi de prof. Nicoleta Garoiu.
Reprezentanţii Casei de presă şi editură „Libertatea” din Panciova alături de prof. Maria Radu Novac, pionul de legătură între cele două regiuni bănăţene, au înmânat mici atenţii constând în reviste şi cărţi, instituţiilor de cultură cu care colaborează, în semn de preţuire şi respect pentru buna conlucrare. De-asemenea Primăria municipiului Reşiţa, prin edilul său, Ioan Popa, au răspuns gestului oaspeţilor şi au înmânat acestora câte un cadou de Ziua Banatului, un eveniment la fel de important pentru toţi bănăţenii, indiferent de ce parte a fluviului se află, aspect confirmat şi în expunerea istoricului dr. Mircea Măran, om de știință și profesor la Școala de Înalte Studii pentru Educatori „Mihailo Palov” din Vârșeț.
Astfel, începând din 2016, județele din Banat își vor sărbători ziua regiunii pe 21 iulie, pentru a marca evenimentul istoric din 1718, cunoscut sub numele de Tratatul de la Passarowitz (Pojarevăț), acordul de terminare a războiului dintre Imperiul Otoman și Imperiul Habsburgic aliat cu Republica Venețiană.