[AUDIO-FOTO]Peste 6.000 de puieţi de gorun şi frasin au fost plantaţi de voluntari în primele zile ale lunii dedicate pădurii
O amplă sesiune de plantări de puieţi forestieri s-a desfăşurat miercuri, 22 martie în zona Stemă a municipiului Reşiţa pe raza şantierului de împăduriri Doman.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 martie 2023, 17:00 / actualizat: 23 martie 2023, 13:33
Voluntari de la ISU Semenic şi zilieri, angajaţi de Direcţia silvică judeţeană, au profitat de zilele însorite şi au demarat startul împăduririlor de primăvară cu puieţi forestieri de frasin şi gorun, culmile din-mprejurul cartierului Doman al municipiului de pe Bârzava.
Ce înseamnă în cifre această acţiune, dar şi ce prevede anul 2023 în materie de plantări a declarat pentru Radio Reşiţa şeful Ocolului silvic Reşiţa, Adam Danilescu:
„Pentru anul 2023, Ocolul Silvic Reșița are de realizat următoarele lucrări: împăduriri integrale 12,7 hectare, pentru care vor fi folosiți 64.000 de puieți din speciile gorun, fag, paltin de munte, cireș, frasin, molid și pin negru. Completări curente 15,8 hectare, pentru care vor fi folosiți 75.000 de puieți de gorun, de fag, de paltin de munte, de cireș şi de larice. Ne aflăm în districtul III, Carașova-Comarnic, în suprafața preluată în compensare pentru pârtia de schi de la Vălug, pentru domeniul schiabil de la Primăria Reșița, unde în anul 2021 a fost preluat această suprafață de 12,3 hectare. Ea a fost împărțită în două subparcele 71 J, care are o suprafață de 6,2 hectare și 71 K, care are o suprafață de 6,1 hectare. În anul 2022 au început lucrările de curățare a terenului și împădurire pentru această suprafață. Datorită secetei din anul 2022, 50% din suprafața împădurită a fost calamitată de secetă. Pentru acest an avem de făcut completări curente cu 56.000 de puieți din speciile gorun și diverse tari„.
Aportul la împădurirea zonei şi l-au adus o serie de voluntari ai ISU Semenic, prezenţi în şantier încă de la primele ore ale dimineţii, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, locotenent Isabela Ciocoi:
„Încă de la primele ore ale dimineții, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița, cât și pompierii militari de la sediul inspectoratului s-au alăturat acestei acțiuni frumoase de împădurire. Având în vedere că ieri am sărbătorit Ziua Internațională a Pădurii și pe parcursul unei luni întregi se desfășoară acțiuni de împădurire, am considerat oportun să atragem atenția asupra pericolelor care există și asupra efectelor devastatoare asupra mediului înconjurător care sunt provocate de incendiile de vegetație necontrolate din cauza focului deschis. Sperăm ca prin această acțiune să atragem cât mai mulți voluntari. Sunt bine veniți să vină, este o acțiune educativă, este o zi frumoasă și îi îndemnăm și pe cei care desfășoară Şcoala Altfel să vină. Este o acțiune frumoasă prin care aducem un plus mediului înconjurător„.
Echipei de voluntari de la ISU Semenic li s-au alăturat muncitori zilieri care de peste 10 ani întind o mână de ajutor Direcţiei silvice judeţene în campaniile de împăduriri desfăşurate, dar nu numai. Ei vin din Bacău şi execută lucrări de plantări, curățări, degajări, descopertări, cam totul ce se cere. Sunt mulţumiţi de condiţiile oferite, de salariul pe care îl primesc pentru munca prestată şi plantează pe zi, în cele 8 ore de lucru, aproximativ 500-600 de puieţi forestieri. O parte dintre ei sapă vetrele, iar ceilalţi plantează puieţii, a precizat şeful de echipă Vasile Vrânceanu. Sunt mândri că pot participa prin munca lor la o acţiune frumoasă de împădurire a României:
Amintim că, pentru campania de împăduriri din această primăvară, Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin, foloseşte peste 700 de mii de puieţi forestieri de diferite specii din pepinierele subunităţilor Regiei Naţionale a Pădurilor, Romsilva, iar valoarea investiţiei este de peste 2,3 milioane de lei. Suprafaţa ce urmează a fi împădurită în campania de primăvară este de 55 de hectare de teren, a subliniat responsabilul cu regenerarea pădurilor din cadrul Direcţiei Silvice judeţene, Sorin Bunda.