[AUDIO-FOTO]O familie din Caraş-Severin a diversificat gama produselor şi a transformat ouăle de prepeliţă într-o afacere unică în judeţ. În lume ouăle murate de prepeliță se regăsesc în meniunile de lux ale marilor restaurante
O delicatesă avicolă este produsă chiar la Reşiţa. Este vorba despre ouăle murate de prepeliţă, realizate după o veche reţetă germană. O familie din Caraş-Severin le-a adăugat oțet și sare, le-a pus la borcan și a transformat ouăle de prepeliţă într-o afacere. Deşi în ţară mai sunt astfel de producători, la nivelul judeţului Caraş-Severin, un crescător din municipiul de pe Bârzava este singurul.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 februarie 2021, 14:00 / actualizat: 23 februarie 2021, 20:36
Un ou de găină e aur curat în farfurie, în vremuri de criză, dar un ou de prepeliţă e o adevărată delicatesă. Mai ales dacă e murat. Gabriel Silviu Ceauş – crescătorul din Reşiţa le-a adăugat oțet și sare, le-a pus la borcan și a transformat ouăle de prepeliţă într-o afacere. Medicii spun că, pe lângă savoare, oul de prepeliţă este şi mai sănătos decât cel de găină.
Gabriel Silviu Ciauş a transmis pentru Radio Reşiţa că, lucrează ca şi curier, dar timpul liber şi-l dedică creşterii prepeliţelor şi a încercat să diversifice gama produselor acestora prin introducerea pe piaţă a unui nou sortiment de consum pe care pe viitor doreşte chiar să îl şi ateste.
„De vreun an de zile cresc prepeliţe şi vând ouă proaspete, nu mai vechi de 48 de ore, am suficienţi clienţi. Luna ianuarie nu au fost prea căutate şi decât să le arunc mi-am amintit că am văzut în Germania în câteva magazine ouă murate de prepeliţă. Şi eu am consumat pentru prima dată acest produs în urmă cu vreo lună şi jumătate. Mi-au plăcut foarte mult pentru că devin untoase. Prima dată le-am încercat eu cu familia mea să văd ce gust au după care m-am hotărât să produc acest sortiment. Am totul în regulă, chiar şi ambalarea şi etichetarea le facem noi. La început oamenii au luat mai cu reticenţă, după care cererea a devenit mare şi am mărit producţia. De la un borcan am ajuns şi la 10-14 la o singură persoană. În Caraş-Severin este un produs nou, în ţară mai sunt câţiva producători, dar în judeţ sunt primul. Cei care sunt interesaţi de gama de produse din ouă de prepeliţă mă pot găsi pe pagina de socializare facebook sau mă pot vizita la domiciliu pentru a vedea cu ochii lor de unde provin ouăle şi cum se prepară„.
Gabriel Silviu Ceauş a mai spus că, după ce ouăle fierte şi decojite sunt aşezate în borcane, se pune peste concentratul de oţet, acesta fiind pregătit în prealabil cu: apă, sare, zahăr, piper şi rozmarin şi fără conservanţi sau coloranţi.
Şi cum nimeni nu mai produce aşa ceva în Caraş-Severin, cererea e mare. În lume ouăle murate de prepeliță se regăsesc în meniunile de lux de la petreceri și nunți şi sunt cerute în salate, mai ales de turiştii străini.
Ouăle de prepeliţă sunt bogate în minerale şi vitamine, despre ele se spune că sunt un medicament universal ce poate fi folosit de toată lumea.
Sursa foto: facebook Gabriel Silviu Ceauş