Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO]Lichiorul din ouă de prepeliţă şi cârnăciorii din carne de prepeliţă printre delicatesele mesei de Paşti ale românilor

Pastrama şi cârnăciorii din carne de prepeliţă, dar şi ouăle murate şi chiar lichiorul din ouă de prepeliţă sunt câteva delicatese preparate după reţete tradiţionale foarte vechi, uitate de români, a precizat pentru Radio Reşiţa George Neacşu, crescător de prepeliţe din comuna Tunari judeţul Ilfov, care a avut curajul şi a diversificat linia de consum din această specie, ajungând în prezent singurul din ţară la anumite produse.

[AUDIO-FOTO]Lichiorul din ouă de prepeliţă şi cârnăciorii din carne de prepeliţă printre delicatesele mesei de Paşti ale românilor

Articol editat de Gerhard Chwoika, 28 aprilie 2021, 14:10 / actualizat: 28 aprilie 2021, 21:35

Facem pastramă de prepeliţă, în curând vrem să încercăm şi lichiorul din ouă de prepeliţă şi ouă murate, marinate cu măsline, cu capere, vrem să ajungem cât mai departe. Chiar am descoperit o reţetă de cârnăciori din carne de prepeliţă, amestecată cu bacon, la care mai am de lucru până o finalizez aşa cum îmi doresc. Reţetele sunt foarte vechi, dar cam uitate pentru că noi românii nu prea cunoaştem încă ceea ce ascunde prepeliţa, vitaminele conţinute în care. Este o carne foarte bună, nutritivă pentru consumatori, doar că noi nu prea cunoaştem calităţile acestei cărni aşa de bine cum o ştiu europenii, ei fiind consumatori notorii. În România, creşterea prepeliţelor a devenit mai intensă în urmă cu doi-trei ani, dar sunt foarte mulţi care renunţă uşor după o lună sau două pentru că vor profit din primele săptămâni ori asta nu se poate. În prezent deţin peste 350 de exemplare din rase, precum Jumbo Gold, Jumbo White şi japoneze. Eu anul acesta (n.r. 2021) în 9 martie am avut doi ani de când mă ocup în regim intensiv de această îndeletnicire şi în paralel cresc şi găini. Pentru sărbătorile de Paşti am tăiat câteva prepeliţe, aproximativ 2 kg, urmează să le pun în baiţ şi peste 24 de ore le scot, le pun la vânt şi în Vinerea Mare e gata pastrama de prepeliţă pentru masa de Paşti. Momentan am pregătit doar pentru consumul familial, cunoştinţe şi prieteni, dar dacă sunt doritori din ţară cu drag îi deservesc. Până acum nu am încercat această variantă de a expedia produse către consumatori, dar pe viitor de ce nu?, pentru că momentan sunt singurul din România care a diversificat linia şi produce şi cârnăciori din carne de prepeliţă. Pastramă am auzit că ar mai fi un crescător pe undeva în ţară„.

George Neacşu

Sursa foto: facebook

Moldova Nouă primește 5 milioane de euro prin Programul Regional Vest pentru modernizarea centrului orașului
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 13:00

Moldova Nouă primește 5 milioane de euro prin Programul Regional Vest pentru modernizarea centrului orașului

Moldova Nouă modernizează centrul orașului cu 5 milioane de euro: 11 spații publice vor fi transformate prin fonduri europene. Un amplu proiect...

Moldova Nouă primește 5 milioane de euro prin Programul Regional Vest pentru modernizarea centrului orașului
86 de locuri de muncă sunt vacante în Caraș-Severin
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 08:00

86 de locuri de muncă sunt vacante în Caraș-Severin

86 de locuri de muncă sunt vacante în Caraș-Severin. Majoritatea sunt disponibile în municipiile Reşiţa şi Caransebeş. Agenția Județeană...

86 de locuri de muncă sunt vacante în Caraș-Severin
Fundația Humanitas Pro Deo Reșița, beneficiară a programului național „Dăm Click pe România 2024″​
Actualitate vineri, 18 aprilie 2025, 16:25

Fundația Humanitas Pro Deo Reșița, beneficiară a programului național „Dăm Click pe România 2024″​

În cadrul celei de-a doua etape a ediției 2024 a programului „Dăm Click pe România”, Asociația Ateliere Fără Frontiere a donat...

Fundația Humanitas Pro Deo Reșița, beneficiară a programului național „Dăm Click pe România 2024″​
​A început numărătoarea inversă pentru Timotion 11: înscrierile se încheie pe 28 aprilie
Actualitate vineri, 18 aprilie 2025, 15:42

​A început numărătoarea inversă pentru Timotion 11: înscrierile se încheie pe 28 aprilie

Cea de-a 11-a ediție a Timotion, cel mai mare eveniment sportiv și filantropic din vestul României, se apropie cu pași repezi. Evenimentul este...

​A început numărătoarea inversă pentru Timotion 11: înscrierile se încheie pe 28 aprilie
Actualitate vineri, 18 aprilie 2025, 12:32

Recomandările medicilor pentru Sărbători Pascale fără probleme de sănătate

Institutul Național de Sănătate Publică: „Moderația este cheia sănătății!” – ce trebuie să știm despre alimentație, mișcare și...

Recomandările medicilor pentru Sărbători Pascale fără probleme de sănătate
Actualitate vineri, 18 aprilie 2025, 12:00

Vreme instabilă în vestul țării: averse, descărcări electrice și vânt puternic în următoarele ore

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteorologică privind instabilitate atmosferică, cantităţi de apă însemnate,...

Vreme instabilă în vestul țării: averse, descărcări electrice și vânt puternic în următoarele ore
Actualitate vineri, 18 aprilie 2025, 08:51

Accident mortal pe DN 6 la Topleț, Caraș-Severin: Un tânăr decedat și doi grav răniți

Un grav accident rutier a avut loc în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 02:00, pe Drumul Național 6 (DN 6), în afara localității...

Accident mortal pe DN 6 la Topleț, Caraș-Severin: Un tânăr decedat și doi grav răniți
Actualitate vineri, 18 aprilie 2025, 08:50

Cărășenii sunt mai chibzuiți de Paște

Cărăşenii sunt mai chibzuiți de Paște și își regândesc obiceiurile de consum. Astfel, tot mai mulți oameni aleg să fie mai cumpătați...

Cărășenii sunt mai chibzuiți de Paște