[AUDIO-FOTO] Vive la France din Banatul de Munte
Ziua Naţională a Franţei a fost sărbătorită joi, 14 iulie la Centrul UBB din Reşiţa, cu oaspeţi de seamă din întreg Banatul.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 iulie 2022, 17:30
Instaurată în anul 1880, Ziua Naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei. Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.
În acest context la Centrul UBB a avut loc o manifestare complexă cu participare multiplă, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul acestuia, conferenţiar universitar dr. Andrade Bichescu, moderatorul evenimentului:
Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale, deviză care dăinuie în timp şi inspiră an de an organizatorii acestui eveniment, spune profesorul de limba franceză Maria Radu, coordonatorul manifestării:
Banatul montan, cunoscut şi ca mica Europa, a găzduit de-alungul timpurilor, pe lângă alte minorităţi, mici grupuri etnice franceze. Rezultatele acestora sunt astăzi şi medicul oftalmolog Felicia Quint, legată de Franţa, nu doar familial ci şi sentimental şi omul de cultură reşiţean, Erwin Josef Ţigla:
Însă invitatul special al evenimentului, organizat de Centrul UBB şi Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, a fost conf. dr. Florian Vărcuş de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, cu un master în chirurgie la Paris, doctor în medicină al Universităţii „Claude Bernard” din Lyon, cetăţean român şi francez de-o seamă şi mare iubitor al Banatului de Munte:
Amintim că, Franţa este principalul contributor şi promotor al acţiunii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente. Franţa face parte şi din grupul celor mai industrializate naţiuni, fiind a cincea economie mondială, conform statisticilor Băncii Mondiale.