[AUDIO-FOTO] După o jumătate de veac, viorile experimentale au prins viaţă pe simeze la Reşiţa
Viorile deconstruite au răsunat în după-amiaza de vineri, 15 iulie la Reşiţa după mai bine de 5 decenii. Este vorba de o colecţie de instrumente experimentale, construite în anii 60 de Gheorghe Andrei, unele dintre ele ajungând chiar, de-a lungul timpului, să fie utilizate în concerte de marii violonişti români.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 iulie 2022, 21:23 / actualizat: 16 iulie 2022, 10:18
Legenda înotului reşiţean, Anca Andrei – primul sportiv de sex feminin care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de Vară de la Mexico City în 1968, în postura de artist plastic. Anca Andrei, trăieşte de peste 5 decenii la Bremen în Germania şi a revenit în această vară în oraşul său natal, cu ocazia marcării celor 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur la Reşiţa, motiv pentru care în amintirea tatălui ei, Gheorghe Andrei, constructor de viori experimentale, care a lucrat ani de-a rândul în fosta Uzină Constructoare de Maşini, a lansat prima ei expoziţie de viori, dar nu orice fel de viori, ci deconstruite.
Despre arta Ancăi Andrei şi curentul artistic care a format-o, curatorul expoziţiei, consilierul cultural al Primăriei municipiului Reşiţa, Dorinel Hotnogu pentru Radio Reşiţa:
Imediat după vernisaj, am captat câteva impresii la cald de la artistul plastic Anca Andrei, aflată încă sub euforia actului artistic:
Evenimentul a fost înrămat muzical de acordurile viorii prof. George Gassenheimer din Reşiţa care a pregătit un frumos program cultural cu lucrări din marii compozitori ai lumii.