[AUDIO-FOTO] Târnosirea Bisericii din Măureni
Sâmbătă, 15 august, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, Parohia Măureni din Protopopiatul Reșița a găzduit unul dintre cele mai importante momente trăite în istoria comunității locale, reprezentat de târnosirea Bisericii Ortodoxe din localitate.
Articol editat de Caruntu Marius, 16 august 2020, 11:05
După aproape 16 ani de muncă desfășurată în folosul zidirii primei biserici ortodoxe din Măureni, credincioșii s-au putut bucura de acest moment mult așteptat, care cu siguranță a fost una dintre cele mai mari sărbători din istoria satului. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În continuare ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Piatra de temelie a bisericii a fost așezată în data de 6 decembrie 2004, de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, pe atunci episcop al Caransebeșului. De la acea dată, lucrările de construire a noului locaș de cult au putut înainta, prin sprijinul, înțelegea și buna comunicare oferite în mod constant din partea Primăriei Comunei Măureni și a primarilor Traian Pușcaș (2000-2016) și Brian Filimon (începând din 2016), precum și a donatorilor care au contribuit în mod semnificativ la înfrumusețarea și îmbogățirea bisericii, de-a lungul timpului.
Pentru misiunea și munca depusă în parohia încredințată părintele paroh Aurel Radics a fost hirotesit iconom-stavrofor de către Preasfințitul Lucian. Ierarhul i-a conferit și primarului comunei Măureni, Brian Filimon Ordinul Eparhial Crucea Elie Miron Cristea, clasa I pentru mireni, pentru sprijinul substanțial acordat la ridicarea bisericii. De asemenea Părintele Episcop le-a oferit tuturor celor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea sfântului locaș Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”, precum și mai multe acte de cinstire.
La acest eveniment important din Parohia Măureni au participat autorități județene și locale și foarte mulți credincioși. Pentru ca sfintele slujbe să se desfășoare în condiții de siguranță a fost montat în afara bisericii un monitor de mari dimensiuni.
Până la zidirea și definitivarea lucrărilor acestei biserici, sfintele slujbe se desfășurau într-o capelă improvizată în sala Casei Tineretului Catolic, ca urmare a donării ei credincioșilor ortodocși, în anul 1965, de către germanii ce încă locuiau, în acele vremuri, în satul Măureni. După 53 de ani de la acel moment, în data de 6 decembrie 2018, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat noul locaș de cult ridicat, pentru ca slujbele religioase să poată fi desfășurate în noua biserică încăpătoare, corespunzătoare, în condiții de siguranță, până la târnosirea ei, o dată cu definitivarea lucrărilor de zidire și înfrumusețare.
Biserica Ortodoxă din Măureni a fost și este o dorință și o necesitate a tuturor credincioșilor ortodocși ai parohiei, aceștia neavând, timp de zeci de ani, un loc potrivit pentru desfășurarea slujbelor religioase.