[AUDIO-FOTO] Sfinţirea apei mari la Mănăstirea Vasiova în ajun de Bobotează
În Ajunul Bobotezei, miercuri, 5 ianuarie Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Bocşa Vasiova, județul Caraș-Severin, unde se află un izvor binecuvântat. Aici, ierarhul a săvârșit slujba Sfințirii celei mari a apei la fel ca și în ziua praznicului Botezului Domnului.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 5 ianuarie 2022, 17:15
O evlavie deosebită a pelerinilor şi închinătorilor față de Mănăstirea Vasiova se datorează existenţei aici a acestui izvor despre care se spune că i-a redat vederea unui anume miner, Alexe Perian, după ce s-a spălat pe ochi cu apa binecuvântată.
Părintele Episcop a binecuvântat Aghiasma Mare în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului, oficiată în biserica mânăstirii. După rugăciunea amvonului, ierarhul, soborul slujitor și credincioșii prezenți, au mers în procesiune până la izvor pentru a săvârși rânduiala Sfințirii celei mari a apei. După ce toți credincioșii au fost binecuvântați cu apa sfințită s-au întors în sfântul locaș, unde Preasfințitul Lucian a făcut otpustul Sfintei Liturghii și le-a vorbit despre însemnătatea Botezului Domnului.
Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Bocşa Vasiova este una de referință în Episcopia Caransebeșului întrucât aici s-au remarcat mari duhovnici ca Macarie Gușcă, Vichentie Mălău, Calistrat Bobu, dar și alți părinți care au menținut flacăra credinței aprinsă în această zonă, în vremuri grele.
În prezent, obștea așezământului monahal este îndrumată de stareța Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ioanichie Petrică şi cu celelalte vieţuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului. (diac. Pavel Canea)
Sursa: Episcopia Caransebeşului