[AUDIO-FOTO] Acţiunea „huhurezul” s-a încheiat cu succes. Pasărea s-a întors în mediul silvatic cu suportul Radio Reşiţa
[UPDATE] Huhurezul s-a întors teafăr şi nevătămat în mediul silvatic.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 decembrie 2021, 17:00 / actualizat: 13 decembrie 2021, 16:12
După ce timp de 5 zile s-a odihnit într-una din volierele Grădinii Zoologice din Reşiţa, în seara zilei de duminică, 12 decembrie 2021, acesta a fost redat naturii. În acţiunea, intitulată sugestiv „Huhurezul” au fost implicaţi Administraţia Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Parcul Zoologic „Prof. Ion Crişan” şi Radio România Reşiţa.
Conform celor spuse de medicul veterinar Alexandru Vârdău şi confirmate de Gabriel Stănucă – directorul Grădinii Zoologice din Reşiţa, se pare că pasărea provine dintr-un stol care a migrat din Polonia, iar în locul în care a fost găsit se poate să fi ajuns din cauza epuizării şi pe fondul lipsei consumului de hrană, dar şi a frigului instalat brusc.
La orele serii, huhurezul a fost preluat de directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşuiui, Nicolae Ifca şi redat naturii pe raza ariei protejate cărăşene.
***
8.12.2021 – Reşiţeni cu suflet mare: Un pui de huhurez a fost salvat din ghearele morţii
Un simplu apel la Radio Reşiţa al unui angajat al unei firme de curierat rapid din municipiul de pe Bârzava, pe numele său Pavel, a salvat din ghearele morţii un huhurez găsit aproape îngheţat pe drumul care leagă Reşiţa de Anina. Omul a făcut o faptă bună, dar era disperat că nu ştia cui să predea ulterior pasărea aproape îngheţată.
Redactorii radioului local s-au mobilizat rapid şi au contactat angajaţii Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Caraşului, iar directorul ariei protejate cărăşene, Nicolae Ifca şi biologul parcului, Irinel Bucur s-au ocupat imediat, preluând înaripata.
Directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Caraşului, Nicolae Ifca pentru Radio Reşiţa:
De la Nicolae Ifca am mai aflat că, huhurezii sunt păsări nocturne care fac parte din familia Strigidae. Huhurezul se hrănește ca și bufnița cu mamifere mici, în special cu șoareci. Genul Strix cuprinde 21 de specii, printre care se află S. virgata, care este considerată de unii ornitologi ca aparținând genului Ciccaba. Conform directivelor europene, huhurezul este o specie protejată.
În acelaşi timp, redactorii Radio Reşiţa au contactat şi pe directorul Parcului Zoologic „Prof. Ioan Crişan” din oraş, Gabriel Stănucă, iar acesta a avut bunăvoinţa să primească pasărea pentru evaluare şi supraveghere la zoo.