[AUDIO-FOTO] Început de nou an şcolar: Elevii se bucură de prezenţa fizică la orele de curs. În Reşiţa toate unităţile de învăţământ sunt deschise a dat asigurări primarul Ioan Popa
Sunetul clopoţelului a răsunat luni, 13 septembrie şi în curtea Centrului Universitar „Eftimie Murgu” din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, gazda pentru încă aproape o lună şi jumătate a Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 septembrie 2021, 12:53 / actualizat: 14 septembrie 2021, 9:16
Peste 900 de elevi de la cele trei forme de învăţământ, primar, gimnazial şi liceal de la toate cele 8 structuri, grădiniţe şi şcoli, care aparţin acestei instituţii de învăţământ au început şcoala, spune prof. Florica Molnar– directorul celei mai vechi unităţi şcolare din Banatul de Munte:
„Începe anul şcolar 2021-2022, într-o atmosferă de sărbătoare, festivă, şi cu bucuria de a fi împreună. Sperăm să fie acest an şcolar cu cât mai multă prezenţă fizică şi mai puţină în sistemul online. Urez mult succes şi putere de muncă celor implicaţi în actul educaţional, în primul rând elevilor care vin pentru prima dată la şcoală şi a celor care-şi vor încheia anul acesta socotelile cu şcoala şi nu în ultimul rând cadrelor didactice şi părinţilor. Mult, mult succes şi aveţi încredere, şcoala vă poate face mari, aveţi încredere în sistemul de învăţământ pentru că este singura şi cea mai bună cale de a avea succes în viaţă.„
Directorul adjunct, prof. Viorica Gârtoi a subliniat pentru Radio Reşiţa că, profesorii şi elevii au fost pregătiţi pentru a păstra măsurile de protecţie împotriva Covid-19 şi se bucură de revenirea fizică:
„Este un început emoţionant pentru că anul trecut nu am putut face o festivitate de deschidere, ne-am pregătit cu un eveniment în aer liber, elevii au fost pregătiţi pentru a păstra măsurile de protecţie împotriva Covid-19, iar fiecare diriginte a pregătit sălile cu distanţarea băncilor şi câte o surpriză pentru fiecare copil pentru că ne bucurăm că putem începe şcoala în format fizic. La Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” şi cele 8 structuri ale sale sunt peste 900 de elevi, 630 numai în incinta colegiului. Momentan încă funcţionăm în clădirea corpului E al Universităţii „Babeş-Bolyai”, dar din octombrie ne pregătim să ne întoarcem acasă.”
Elevii prezenţi la festivitatea de deschidere au fost entuziasmaţi de faptul prezenţei fizice la orele de curs şi a revenirii în bănci, dar şi a reîntâlnirii faţă în faţă cu învăţătorii şi profesorii:
La festivitatea de deschidere a fost prezent şi primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa care a dat asigurări pozitive în ceea ce priveşte activitatea în noul an şcolar pe raza municipiului de pe Bârzava:
„Toate şcolile sunt deschise, evident cu măsurile de protecţie corespunzătoare. Gradul de vaccinare în Reşiţa este unul superior, mediei naţionale, eu sper să nu avem probleme în următoarele luni de zile.„
Edilul a transmis şi câte un mesaj pentru profesori, elevi şi părinţi:
„… suntem în curtea Universităţii „Babeş-Bolyai” până când şcoala (n.r. Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz”) va fi finalizată, mai durează o lună, o lună şi jumătate până copiii se vor muta înapoi în casa lor. Am transmis un mesaj în stilul meu caracteristic, profesorilor, dascălilor un imbold ca în ciuda celor ce li s-a întâmplat în ultimii 25-30 de ani în sensul că au acumulat frustrări legate poate de pricini financiare, de salarii mici, de tot felul de presiuni care s-au făcut asupra lor să scadă gradul de exigenţă încât copiii să nu rămână corigenţi, repetenţi, că rămân fără catedră ş.a.m.d., cred că e momentul ca dascălii să vină cu suflet, să vină cu drag, să iubească copiii şi să se ocupe de ei ca să ajungă adulţi echilibraţi, inteligenţi şi eficienţi. Acelaşi mesaj l-am transmis şi copiilor să lase gadgeturile, să lase Iphone-urile, să lase tabletele, să nu devină sclavii acestor tool-uri, să le folosească atunci când e nevoie, dar să nu devină sclavii lor şi la fel pentru părinţi le-am transmis că toţi îşi duc copiii de mână la şcoală care este o chestie stupidă nouă celor de generaţia mea şi chiar unora mai tineri ca mine; nouă nu ni s-a întâmplat aşa ceva. Noi ne-am dus cu autobuzul, cu tramvaiul, cu bicicleta, pe picioare, cred că ar trebui să abandonăm această grijă între ghilimele destul de ciudată pe care o au părinţii de astăzi şi să lăsăm copiii să se dezvolte singuri că sunt destul de inteligenţi.
Menţionez că toate liceele din Reşiţa au fost sau sunt în curs de modernizare, gimnazialele la fel: 2,6,7, 8, 9 sunt toate planificate pentru modernizare, grădiniţele la fel, practic primăria Reşiţa şi-a făcut treaba şi şi-o face în continuare, asigurăm condiţii de şcoală excepţionale; în următorul exerciţiu financiar vom dota şcolile cu aparatura necesară, mobilier şi aşa mai departe, am pasat mingea dascălilor şi sper ca ei să fi înţeles mesajul nostru şi să-şi aplece atenţia spre educaţia elevilor.”
Imediat după activităţile de început de nou an şcolar elevii secţiei cu predare în limba germană participă la o acţiune online pentru a marca Ziua Limbii Germane sărbătorită astăzi pe întreg teritoriul european.