[AUDIO-FOTO] În „Livada cu mure” din Caraş-Severin, bănăţenii îşi pot culege singuri fructele direct din plantaţie
De pe o plantaţie de mure din judeţul Caraş-Severin, cetăţenii îşi pot culege singuri cantitatea dorită direct din grădina fermei.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 august 2021, 20:00 / actualizat: 4 mai 2022, 11:18
Cultivatorul de mure Tatiana Marian din satul Gherteniş, comuna Berzovia a precizat pentru Radio Reşiţa că, nu a avut de gând să înceapă o afacere din cultura acestor fructe, neavând experienţa necesară, dar arbuştii nepretenţioşi dau rod aproximativ 3 luni pe an şi aduc un profit considerabil familiei sale. Mica plantaţie de pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi, s-a extins foarte repede în doar 4 ani fără să fie nevoie ca butaşii, care nu sunt pretenţioşi la frig, umezeală sau căldură să fie stropiţi sau stimulaţi chimic şi fără să fie trataţi cu îngrăşăminte.
„A fost ideea copilului ca să nu rămână grădina în paragină, fiind de 3.000 de metri pătraţi; ne-a întreabt dacă nu am fi de-acord să cultivăm ceva ca să putem face faţă extinderii buruienilor pentru că eu sunt singură şi tatăl lui este pensionar pe caz de boală. Şi tot el a venit cu ideea să cultivăm mure pentru că nu e de atât de săpat la ele şi am fost de-acord, am cumpărat puieţii, i-am plantat şi au crescut, s-au dezvoltat până au apărut neplăcerile că eu nu ştiam nimic despre această cultură. M-am pus şi am studiat, am întrebat pe cei care mi-au vândut, de la Piteşti şi m-au ajutat, mi-au dat informaţiile necesare, despre dăunătorii şi bolile cu care se confruntă această cultură şi am început să o tratez şi să o readuc la viaţă. Au durat 3 ani până să înceapă să dea rod şi abia al patrulea an să fie plin de fructe. 850 de butaşi avem noi pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi şi am ajuns în cel de-al cincilea an. Ideea nu a fost ca să fac o afacere, dar având grădina şi văzând că merge cu această cultură, m-am gândit să facem cum este dincolo în Vest să vină familii cu copii. Am aşezat cultura de mure în aşa fel ca cei care vin să-şi culeagă să se şi poată plimba printre rânduri ca să se bucure şi alţii de recolta noastră. Soiul cultivat este Thorn Free, foarte dulce şi gustos, sunt mult mai mari decât cele pe care le cunoaştem, este defapt un altoi mare şi rotund, aproape de mărimea unei prune. Dacă ploile sunt pe măsură se dezvoltă şi cresc în neştire, însă anul acesta din păcate sunt un pic mai mici, dar le udăm, le-am făcut şi instalaţie de irigare. Cu desfăcutul pe piaţă este puţin mai greu, în primul an am încercat să fac eu un contract, dar problema la noi este că nu sunt prea interesate firmele de profil, la noi în zonă sunt şi mai mulţi, nu am ştiut de ei, dar firmele de procesare legume-fructe preferă să ia de afară decât să ne cumpere nouă produsele. Din livadă direct, doritorii care cumpără până în 5 kg pot lua cu 12 lei/ kg, iar cei care doresc peste 5 kg, vor plăti 10 lei pentru un kilogram, dar îşi pot culege şi în caserole pentru consumul direct. Murele care nu le pot vinde le transform în sirop, dulceaţă, vin, care a fost la mare căutare şi mai nou compot de anul acesta. În rest produsele se desfac direct din plantaţie sau online prin comenzi la Reşiţa sau în Timişoara sau în toate localităţile dintre cele două oraşe bănăţene„.
Tatiana Marian a mai subliniat că, plantaţia ei, intitulată sugestiv „Livada cu mure” este deschisă tuturor acelora care doresc să-şi culeagă singuri mure direct din cultură, petrecându-şi astfel timpul liber, în natură, alături de familie.
Sursa foto: Tatiana Marian