[AUDIO-FOTO] Căpşunile de Soceni – o afacere sezonieră de succes
În această perioadă este sezonul culesului căpşunilor. Acestea pot fi cultivate pe majoritatea solurilor din România, care însă nu sunt afectate de excesul de umiditate. Soiurile timpurii ajung la maturitate la sfârşitul lunii mai, iar în cazul culturilor înfiinţate în spaţii protejate, sere şi solarii, cu câteva săptămâni mai devreme.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 mai 2021, 18:15 / actualizat: 4 mai 2022, 11:21
În localitatea Soceni, comuna cărăşeană Ezeriş, este momentul culesului fructelor dulci şi aromate, spune cultivatorul de căpşuni, Adina Minda care a pus bazele unei afaceri de familie profitabile:
„În urmă cu 8 ani, mai exact în anul 2013, am înfiinţat prima plantaţie de căpşuni în Soceni pe o suprafaţă de 700 mp cu soiul extratimpuriu Vibrant. Materialul săditor l-am achiziţionat de la pepinierele Hida din judeţul Sălaj. Văzând că munca dă roade, după doi ani am accesat fonduri europene care m-au ajutat în achiziţionarea de utilaje şi construirea a două solarii. Suprafaţa cultivată acum este de 600 mp în solar şi 1500 în spaţiu neprotejat. Pe lângă soiul Vibrant mai cultiv şi cel semi-tardiv Matis. Înainte de plantarea stolonilor de căpşuni pâmântul este îngrăşat cu gunoi de oaie şi pasăre, iar pentru protejare folosesc minimul de tratamente, astfel încât fructele să îşi păstreze gustul de altădată. Recoltarea se face la maturitate deplină, seara şi dimineaţa pe răcoare pentru a ajunge cât mai proaspete la cumpărători. Căpşunile au un conţinut de 92% apă, sunt bogate în vitamine, pot fi consumate proaspete sau în smoothie-uri, iar gemurile şi dulceţurile sunt în topul preferinţelor. Mă puteţi găsi pe pagina de socializare Facebook „Căpşuni de Soceni”, iar pentru comercializare la intersecţia cu drumul care duce înspre Lugoj sau la casa cu nr. 14 din satul Soceni. În funcţie de comenzi livrez şi la domiciliu în Reşiţa şi în curând şi în Piaţa Sud din municipiul de pe Bârzava”.
Despre îndeletnicirea Adinei Minda puteţi afla duminică, 16 mai în emisiunea „Agricultura la zi” difuzată la Radio România Reşiţa pe 105,6 FM de la ora 9.45.