[AUDIO-FOTO] ”Capacitarea adulților din medii dezavantajate pentru accesarea unui loc de muncă”, proiect internațional inițiat de Fundația Activity Reșița
Articol editat de Cristina Corocan, 11 ianuarie 2023, 09:08 / actualizat: 11 ianuarie 2023, 11:29
Zeci de persoane din România, Italia, Ungaria și Serbia vor lua parte în proiectul ”Capacitarea adulților din medii dezavantajate pentru accesarea unui loc de muncă”, inițiat de Fundația Activity pentru Resurse Umane și Dezvoltare Durabilă din Reșița.
La Reșița a avut loc prima întâlnire internațională din cadrul proiectului prin care se dorește ca 80 de adulți care provin din medii dezavantajate, din: Reșița, Budapesta, Požarevac din Serbia și Fiumicino din Italia să-și găsească locuri de muncă în comunitățile din care fac parte. În cadrul întâlnirii au fost prezentați partenerii internaționali ai proiectului precum și activitățile ce urmează să fie implementate la nivel local și international în cadrul acestuia.
”Este un proiect implementat de Fundația Activity, se numește capacitatea adulților din medii dezavantajate pentru accesarea unui loc de muncă. În prezent organizăm prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului cu parteneri din 3 țări Serbia, Italia, Ungaria. Suntem în total 4 parteneri în acest proiect și vom avea un total de 80 de beneficiari adulți din medii dezavantajate, grupuri țintă diferite de exemplu, România și Serbia au ca și grup țintă adulți din comunități de romi, comunități marginalizate din diferite orașe, pe când partenerii din Italia, de exemplu, lucrează cu refugiați migranți. Este o întâlnire în cadrul căreia încercăm să organizăm prima activitate din cadrul proiectului și anume training-ul de capacitate a angajaților în sectorul ONG de a lucra cu acești adulți. Practic, această primă activitate constă în instruirea noastră ca și societate civilă în a aborda adulții din medii dezavantajate și a-i încuraja și a-i motiva să-și caute activ un loc de muncă. Ulterior vom avea activități locale în fiecare dintre cele 4 comunități în care acești adulți vor fi practic instruiți cum să-și redacteze un CV, cum să se prezinte la un interviu, cum să se prezinte în fața unui angajator, unde pot găsi date despre locurile de muncă vacante în fiecare localitate, în fiecare județ, unde pot găsi date despre cursurile care sunt la dispoziția lor, gratuite prin agențiile de ocupare a forței de muncă din fiecare localitate. Credem că este un proiect benefic pentru comunitățile dezavantajate din cele 4 țări partenere. În total vom avea 80 de adulți beneficiari care sperăm noi ca la sfârșitul acestui proiect să acceseze cel puțin 3 locuri de muncă și să își găsească într-un final un loc de muncă. Dacă nu, sperăm ca măcar sa-i capacităm să fie activi pe piața muncii. Vom cuprinde în proiect comunitățile dezavantajate din Reșița. Ne vom axa pe acești adulți din Mociur, Dealu Mare, Câlnic, Moara Juracek, adulți care în prezent se bazează pe ajutor social, pe alocațiile copiilor, dar care sunt apți de muncă. Vom începe după ce vom avea un set de instrumente necesare de a lucra cu ei, pentru că în primul rând trebuie să învățăm noi cum să-i abordăm. Vom organiza activități locale începând cu luna aprilie prin care ei vor veni la sediul organizației noastre și vor primi sprijin în redactarea unui CV, prezentarea la un interviu, cum să caute pe telefon locurile de muncă vacante, cursurile disponibile pentru ei, informații despre bursa locurilor de muncă”, a afirmat managerul de proiect Alexandra Jurca din partea Fundației Activity pentru Resurse Umane și Dezvoltare Durabilă Reșița.
”Suntem o organizație nou înființată din Požarevac, oraș înfrățit cu orașul Reșița. Este primul nostru proiect de acest gen la care participăm, dar avem suficiente cunoștințe și experiență în domeniul educației adulților și în domeniul incluziunii ca să fim parte din acest proiect. Ne vom baza pe experiența noastră în a lucra pentru incluziunea în educație și pe piața muncii pentru a obține rezultatele propuse. În cadrul acestui proiect avem în plan să lucrăm cu peste 20 de adulți cu capacități reduse, adulți de etnie rromă. În principiu, dar nu ne limităm la acest număr. Oricine își va arăta interesul de a se implica în activitățile prevăzute în acest proiect este binevenit. Oferte există la nivel local. Noi chiar lucrăm în instituțiile de învățământ și îi ajutăm pe adulți să-și termine școala primară, astfel încât să fie integrați pe piața muncii”, au spus partenerii din Serbia ai proiectului, Petar Pantic și Dușan Radovanovic, reprezentanții YAEDA-Youth and Adult Educatiopn Association.
”Reprezint partenerul italian în acest proiect. Noi lucrăm în principiu cu migranți, cu refugiați și suntem foarte bucuroși că putem lua parte la această inițiativă. Ne face plăcere să luăm parte la acest proiect, nu doar pentru că știm deja partenerul din România cu care am mai lucrat până acum, dar și pentru că în activitatea noastră de zi cu zi lucrăm cu un grup țintă similar pentru integrarea lor în societate și pe piața muncii, în special. Vom lucra cu beneficiari din orașul Fiumicino, unde se situează în aeroport foarte mare, care este practic o bază pentru migranți și pentru refugiați. De asemenea, avem alte comunități care țin de noi situate pe malul Mediteranei și la fel ne confruntăm cu situația migranților și a refugiaților. În activitatea noastră zilnică lucrăm cu aproape 400 de beneficiari, nu doar adulți, sunt familii întregi care beneficiază de pe urma activităților noastre. Avem numeroase programe de integrare pe piața muncii a migranților și refugiaților, în funcție de nivelul lor de educație și de pregătire, astfel că ei pot beneficia de aceste programe, apoi pot beneficia de practică în diferite companii”, a spus Daniele Quilli din partea ”Io, Noi” Associazione di Volontariato per la solidarieta el integrazione sociale.
Proiectul se va întinde pe perioada unui an de zile și are o finanțare de 60000 de euro.