[AUDIO] EUFONIA Festival – conglomerat de MicroCosmosuri în Vestul ţării
Această toamnă este însoțită de culorile calde ale concertelor de muzică clasică planificate în cadrul celei de-a treia ediţii a EUFONIA Festival – cel mai important festival de muzică clasică de cameră din vestul României.
Articol editat de Radio Resita, 22 septembrie 2020, 15:55
Până în 27 septembrie, orașe precum Timișoara, Arad, Lipova și Caransebeș devin un conglomerat de MicroCosmosuri muzicale ce invită publicul meloman spre visare. Peste 20 de evenimente, incluzând recitaluri, concerte educaționale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni, conferințe, workshop-uri și intervenții de muzicoterapie.
În 23 septembrie, începând cu ora 18.00, are loc concertul „MicroCosmos Muzical”, ținut la Episcopia Caransebeșului (Strada Episcopiei Nr. 11), eveniment organizat de Asociația Tribul Artistic în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului. Accesul la eveniment este GRATUIT și se realizează în limita locurilor disponibile.
Eufonia Festival, aflat deja la cea de-a treia ediție, este născut din dorința Asociației Tribul Artistic, sub direcția artistică a violonistului Vlad Popescu (violonist), de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, dorind includerea muzicii clasice de cameră în circuitul cultural regional.
MicroCosmosul Muzical al Festivalului Eufonia 2020
Cosmosul EUFONIA este format din concerte, masterclass-uri și concerte educaționale, evenimente ce aduc laolaltă comunități unite de muzică și dorința de a fi împreună într-o perioadă în care distanțarea socială lasă spații goale între oameni, suflete. Poveștile evenimentelor din spatele acestor micro-evenimente sunt dovada faptului că micile comunitățile pot mișca lumea chiar și atunci când pare că ea stă pe loc.
Concertele din acest an sunt susținute de artiști renumiți, apreciați în întreaga Europă, care activează în unele dintre cele mai renumite orchestre ale lumii.
Concertul „MicroCosmos Muzical” planificat în data de 23 septembrie, începând cu ora 18.00, este susținut cu participarea extraordinară a artiștilor: Barbara Stegemann – unul dintre cei mai importanți oboiști ai lumii, considerată unul dintre muzicienii de frunte ai generației sale; Tomaz Mocilnik – solo clarinetist în Orchestra Radio din Frankfurt; Andrej Žust (corn) – membru în una dintre cele mai renumite orchestre ale lumii, Berliner Philharmoniker; Vlad Popescu – violonist și membru fondator al Cvartetului Furiant, Berlin; acompaniați de Daria Tudor, pianistă.
Programul serii va include lucrări scrise de George Enescu, Camille Saint-Saëns, Doina Rotaru, Paul Dukas, Darius Milhaud. Durata concertului este de 90 min și evenimentul se va desfășura urmând toate măsurile impuse de oficialități, ținând cont de reglementările în vigoare: se vor respecta regulile de distanțare socială, iar purtarea măștii este obligatorie.
Arhimandrit Casian Rușeţ, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului: