[AUDIO] Episcopia Caransebeşului organizează astăzi o campanie de donare de sânge în cadrul Complexului Sf. Vasile cel Mare
Episcopia Caransebeşului împreună cu tinerii de la ATOR Banatul de Munte organizează începând de astăzi o campanie de donare de sânge în cadrul Complexului de servicii sociale Sf. Vasile cel Mare din Caransebeş. Părintele arhimandrit Casian Ruşeţ, îndeamnă oamenii să se mobilizeze şi să se alăture acestei acţiuni umanitare.
Articol editat de Daiana Rosca, 24 noiembrie 2021, 09:38
„La începutul Postului Nașterii Domnului, suntem chemați să pregătim inimile de sărbătoare, prin rugăciune și milostenie, prin dragostea de aproapele materializată în faptele bune. Printr-o singură donare de sânge, fiecare creștin poate ajuta trei semeni aflați în suferință, oferindu-le șansa la viață printr-o picătură din însăși viața lor.
Această campanie este deja o tradiție în Episcopia Caransebeșului și chiar în Patriarhia Română. În felul acesta, Biserica, împreună cu toți colaboratorii, se străduiește să aducă o șansă în plus tuturor semenilor noștri care se află pe patul de suferință și au nevoie de ajutorul nostru pentru a depăși aceste limite de viață. Anul acesta, campania noastră din această toamnă vine în completarea campaniei organizate de către tineri de la ATOR, iar această completare are în vedere ca și prin intermediul angajaților Episcopiei Caransebeșului, dar și prin intermediul comunităților din Episcopia Caransebeșului să putem aduce cât mai mulți donatori la Centrul de Servicii Sociale «Sfântul Vasile cel Mare» din Caransebeș, pentru ca prin această donare de sânge să putem oferi o șansă în plus semenilor care sunt în suferință.
În fond, apelul nostru prin intermediul acestei campanii este purtătorul de cuvânt al strigătului, al chemării de pe patul de spital, unde oamenii au nevoie atât de îngrijirea medicilor, de empatia semenilor, dar și de ajutorul efectiv, adică de a ne pune la dispoziție prin ceea ce Dumnezeu ne-a lăsat, adică prin sângele nostru, care într-însul poartă și simbolul vieții, simbol al vieții care este materializat întotdeauna de către Hristos, cel care se jertfește pentru noi, cel care suferă în continuare împreună cu noi, pe Crucea Golgotei, dar și pe crucea patului de suferință”, a adăugat părintele consilier.
De asemenea, pentru a lua parte la această campanie umanitară nu este necesar certificatul verde.
Donatorii au serie de beneficii: sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accidente vasculare se reduc cu 30%. Cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit în fiecare an.
În plus, Activitatea Centrului de Transfuzii Sanguine din Caraş-Severin nu a fost restricţionată din cauza cazurilor de coronavirus confirmate în Banat şi în ţară. Oamenii trebuie să înţelegă că bolnavii au nevoie de sânge şi în această perioadă, în care din păcate numărul donatorilor a început să scadă extrem de mult susţine medicul Rodica Neaga.
CE TREBUIE SĂ CUNOASCĂ PERSOANELE CARE POT FI DONATORI DE SÂNGE:
-Vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
-Greutate corporala minima 50 kg;
-Tensiunea arteriala : maximă nu depăşeşte 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
-Valoarea hemoglibinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei şi nu mai puţin de 135 pentru bărbaţi;
-Nu prezintă afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţa de sângerare anormală.
-Intervalul de timp între doua donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile .