[AUDIO] Duminica Floriilor pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici
Floriile sau Duminica Floriilor marchează ultima duminică dinaintea Învierii Domnului. Această sărbătoare reprezintă intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, unde Domnul nostru a fost întâmpinat de o sumedenie de credincioşi care ţineau în mâini ramuri de finic. Sărbătoarea este una dintre cele mai importante de peste an, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.
Articol editat de Radio Resita, 12 aprilie 2020, 17:46
Conform profeţiilor prezente în Vechiul Testamenţ Iisus îşi pregăteşte singur intrarea ca să fie recunoscut ca fiind Mesia, după cum însuşi legea spunea. Mântuitorul este aclamat de o sumedenie de credincioşi care aveau în maini ramuri de măslin şi de finic. Aceştia, văzându-L, au început să strige: “Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului.” Credincioşii rosteau aceste cuvinte deoarece simţeau că Dumnezeu s-a pogorât din Ceruri şi a venit pe pământ pentru a-i mântui. (Calendar.ortodox.ro.)
Pentru această perioadă de pandemie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis aplicarea unor măsuri speciale privind atât slujbele de Florii, cele din Săptămâna Patimilor, cât şi din zilele pascale. Cu precizări, arhimandrit Casian Ruşeţi – consilier cultural în Episcopia Caransebeşului:
Cancelaria Sfântului Sinod a luat aceste măsuri în consultare cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne.
Din punct de vedere al riturilor şi ritualurilor, despre această sărbătoare, pentru Radio Reşiţa, etnologul reşiţean, Mircea Taban: