[AUDIO] DSVSA Caraş-Severin: examenul trichineloscopic al cărnii de porc, sacrificat în gospodărie, este obligatoriu!
Sezonul sacrificării porcinelor în pragul sărbătorilor de iarnă ţine veterinarii în alertă pentru că, contrar avertizărilor acestora au apărut deja primele probleme la suinele crescute în gospodării.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 decembrie 2022, 17:11
Sezonul sacrificării porcilor, început de curând, a pus medicii veterinari cărăşeni în faţa primelor cazuri de trichineloză din judeţ. Primele două au fost descoperite recent la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei din localitatea Câmpia, comuna Socol. Inspectorii DSVSA au dispus neutralizarea întregii cantităţi de carne de porc, animalele fiind distruse în prezenţa proprietarilor şi a medicului veterinar de liberă practică din zonă.
Gospodarii a căror suine sunt înregistrate în baza naţională de date şi au fost depistaţi pozitiv în urma examenului trichineloscopic pot beneficia de despăgubiri cu valoarea animalului la preţul pieţei. Inspectorii sanitar-veterinari recomandă cetăţenilor care sacrifică porci în gospodăriile proprii să efectueze în mod obligatoriu examenul trichineloscopic la cabinetele medicilor veterinari concesionari de pe raza localităţilor de reşedinţă.
Directorul executiv al DSVSA Caraş-Severin, medicul veterinar Pavel Borchescu, a precizat pentru Radio Reşiţa:
„Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella Spirallis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii obţinută de la porcii sacrificaţi este obligatorie şi se efectuează pe probe recoltate din pilierii diafragmatici, limbă, musculatura intercostală, muşchii maseteri şi abdominali, partea musculară a diafragmei, situată în apropierea coastelor sau a sternului. Atrag atenţia că sacrificarea porcului din gospodărie şi consumul acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar a stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave.”
„E o măsură de precauţie care ne ajută să nu îmbolnăvim familia. De la Revoluţie încoace fac analiza cărnii de porc în fiecare an, înainte nu făceam. Găsesc că este o măsură foarte bună şi recomand tuturor cetăţenilor să nu ezite să facă analiza cărnii de porc.”
În laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin se mai poate face şi analiza cărnii de vânat provenită de la mistreţ, urs şi cerb prin metoda digestiei artificiale, precum şi a porcilor domestici.
Programul de funcţionare al circumscripţiilor veterinare din judeţ poate suporta luna aceasta modificări, în funcţie de numărul solicitărilor de către cetăţeni a medicilor veterinari. Astfel, a mai subliniat directorul executiv al DSVSA Caraş-Severin, cabinetele veterinare vor avea programul în funcţie de programările pe care le fac.