[AUDIO] Deficit de asistenţi medicali şi la Reşiţa
Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali este celebrată în întreaga lume în 12 mai. România se află, printre statele cu un număr mic de asistenţi medicali doar 1,5% din totalul locurilor de muncă.
Articol editat de Daiana Rosca, 12 mai 2022, 17:54
Şi Spitalul Judeţean din Reşiţa se confruntă cu un deficit la această categorie profesională. Care sunt secţiile cu personal sanitar insuficient ne spune directorul de îngrijiri medicale, Dana Tulbure, cea care salută această categorie profesională, extrem de importantă în societate:
Dana Tulbure, la bază asistent medical este un adevărat profesionist în sănătate cu o experienţă de 28 de ani de activitate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Aceasta a reuşit prin multă muncă să resusciteze secţia ORL în trecut, a făcut investiţii importante cu ajutorul unor parteneri din străinătate şi a contribuit la îmbunătăţirea actului medical prin donaţiile atrase de peste hotare. Alături de colegii aistenţi s-a implicat şi în renovarea spitalului dar şi în campaniile de vaccinare anti COVID.
Asistentii medicali joaca un rol important în toate instituiile medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranţa, examinarea si tratarea pacienţilor. Asistenţii medicali sunt sunt cei care zilnic dau dovadă de compasiune şi profesionalism, în special, în această perioadă de pandemie. În ultimii 2 ani, extremi de grei pentru întreaga Europă din cauza virusului SARS CoV-2 au demonstrat că au curaj, răbdare, putere şi suflet mare, conştietizând riscurile acestei profesii, provocările dar şi succesele înregistrate atunci când salvau vieţi.
România are nevoie de asistenți medicali profesioniști, bine pregătiți și aproape de pacienți. Rolul asistentului medical în echipa medicală și în asigurarea tratamentului și monitorizarii pacienţilor este unul esențial. Mai mult, asistentul medical este alături de pacient și în procesul de consiliere și informare a acestuia.
Ministrul Sănătății, prof. univ.dr. Alexandru Rafila a subliniat importanța unei realizării unei strategii de resurse umane în sănătate prin care se poate rezolva situația personalului din diferite sectoare ale asistentei medicale. Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea de noi măsuri și programe pentru asigurarea condițiilor necesare în vederea exercitării profesiei de asistent la standarde ridicate , prin asigurarea confortului profesional.
„Exprimăm un omagiu față de sacrificiul lucrătorilor din Sănătate căzuți la datorie în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Și-au făcut datoria cu prețul propriei vieți, ca adevărați eroi.Gândul și recunoștința tuturor se îndreaptă către ei și familiile lăsate în urmă”.