[AUDIO] Crucea lui Herglotz din Reşiţa, introdusă în circuitul turistic al oraşului
La aproape 150 de ani de la amplasarea ei în cel mai înalt punct al Reşiţei, Crucea lui Herglotz va fi reamenajată în această vară. Municipalitatea a cuprins în bugetul local de anul acesta sumele necesare pentru efectuarea lucrărilor de repunere în valoare a unui monument istoric al urbei şi integrarea sa, cât şi a cartierului Dealul Crucii în care se află, în circuitul turistic al oraşului de pe Bârzava, spune primarul Ioan Popa:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 iunie 2021, 16:30
Primăria Reşiţa intenţionează să transforme Dealul Crucii, ca şi Dealul Golului, într-un obiectiv turistic al oraşului. În acest sens doreşte realizarea unui Drum al Crucii, din zona Casei de Cultură până la Crucea lui Herglotz, care să poată fi parcurs pe jos, dar şi amenajarea unui podest de panoramă pentru vizionarea zonei industriale a oraşului.
Ioan Popa a mai subliniat că, şi Furnalul nr. 2 este în planul municipalităţii de a fi reabilitat şi introdus în circuitul turistic al oraşului, însă momentan se mai poartă discuţii cu conducerea TMK privind acest proiect.
Monumentul dedicat Revoluţiei de la 1848, de pe Dealul Crucii din Reşiţa este un edificiu închinat celor care au apărat oraşul de atacul armatelor imperiale. În această locaţie, în anul 1848, pe amplasamentul actualei cruci a funcţionat un tun de artilerie, fabricat de uzinele din municipiul de pe Bârzava, considerat unul dintre cele mai mari din acea vreme.
Familia Herglotz a fost cea care a ridicat monumentul în anul 1874, în memoria victimelor de la 1848. Realizată iniţial din lemn şi ulterior din fontă, crucea a vegheat oraşul de-a lungul timpului.
În prezent, crucea-monument de pe Dealul Crucii, un important edificiu istoric al Banatului de Munte, este năpădită de vegetaţie abundentă şi a căzut în mai multe rânduri pradă cetăţenilor fără ocupaţie din cartier care au decompletat elementele din fontă care alcătuiau ansamblul statuar şi au distrus edificiul.