[AUDIO] Centrul de vaccinare anti COVID Bocșa „anchetat” și de DSP
Ancheta, deschisă de Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin, la centrul de vaccinare anti COVID Bocșa, s-a încheiat. O comisie de control alcătuită din reprezentanți ai Inspecției Sanitare de Stat, specialiști din cadrul Biroului de epidemiologie pentru supravegherea și controlul bolilor transmisibile din cadrul DSP, alături de un reprezentant al Primăriei Bocșa a efectuat un control, în data de 22.02.2022, pentru verificarea activității și funcționalității Centrului de Vaccinare Bocșa.
Articol editat de Daiana Rosca, 24 februarie 2022, 12:40
Controlul a survenit în urma unei autosesizări, după ce organe ale DGA au efectuat acolo cercetări și au operat rețineri. Comisia de control a constatat următoarele:
Unitatea funcționează în baza autorizației sanitare temporare de funcționare nr.4/19.02.2022, având ca obiect de activitate vaccinarea populației conform Ordinului Ministerului Sănătății nr.2171/21.12.2020. La data și ora controlului, centrul de vaccinare funcționa cu program redus, respectiv 14.00 – 20.00, din lipsă de personal (patru medici, dintre care un medic coordonator, cinci asistenți medicali și doi registratori). Conform proceselor verbale, s-au primit un număr de 150 doze de vaccin Pfizer și 25 doze vaccin Janssen, iar la momentul controlului existau un număr de 10 doze de vaccin Janssen și 78 doze de vaccin Pfizer, în termen de valabilitate, păstrate în frigiderul unității, prevăzut cu termometru, monitorizarea temperaturii se face zilnic, conform graficului. Programarea în vederea vaccinării se face atât on-line cât și prin prezentare la centrul de vaccinare. Se asigură structura generală a centrelor de vaccinare, respectându-se circuitul unidirecțional, de asemenea dotarea spațiilor din cadrul centrului de vaccinare este conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 2171/2020.
Unitatea este dotată cu cantități suficiente de materiale sanitare de unică folosință, echipament de protecție individual, produse biocide avizate și notificate de Comisia Națională de Biocide și dispune de kit de urgență (Epipen, adrenalină fiole). Există proceduri de lucru (managementul șocului anafilactic, procedură de vaccinare). Unitatea are contract cu firmă autorizată pentru colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor medicale periculoase (SC ECOLOGMED SRL nr. 3589/08.03.2021), gestionarea deșeurilor medicale periculoase se face în mod corespunzător.
Se asigură igiena, dezinfecția și curățenia tuturor spațiilor din centrul de vaccinare cu ajutorul personalului auxiliar din cadrul Primăriei Bocșa și respectiv a firmei de DDD SC MM MARBOMI SRL, aceste operațiuni fiind consemnate în graficele zilnice. Ca urmare a verificărilor următoarelor documente: registrul de vaccinări; chestionar triaj vaccinare (modelul prevăzut la Anexa nr. 1 la Normele privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID – 19, formularul pentru consimțământ informat precum și a sistemului informatic Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), au fost identificate 68 persoane vaccinate împotriva virusului Covid-19 cu serul Pfizer Comirnaty și 16 doze pierdute din același ser, pentru perioada 15.02.2022-21.02.2022.
Nu au existat neconcordanțe între documentele în format fizic și cele informatice (RENV). Conform Ordinului M.S. nr. 72 din 29 ianuarie 2021 precum și a Instrucțiunilor Centrului Național de Coordonare a Activității de vaccinare (CNCAV) au fost operate în RENV pierderile de vaccin, în categoria corespunzătoare motivului, aceste pierderi fiind consemnate inclusiv în registrele de vaccinări, zilnic.
Comisia a făcut următoarele recomandări: 1. Respectarea prevederilor Ord. MS 2171/2020, Ord. MS nr.1226/2012, Ord. MS 1761/2021. 2. Respectarea Ord. MS 72/2021 și a Instrucțiunilor aprobate de către CNCAV. Ambele ordine vizează funcționarea centrelor de vaccinare anti Covid 19, precum și recrutarea personalului pentru aceste centre, ne-a informat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros.
Sursa foto:arhiva RRR