[AUDIO] Cei care îngrijesc bolnavii de cancer vor putea cere un concediu plătit de 45 de zile, din aprilie
Legea care prevede introducerea concediului medical, pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, a apărut în Monitorul Oficial. Aceasta se va aplica după două luni de la apariție, adică din 16 aprilie 2022.
Articol editat de Daiana Rosca, 21 februarie 2022, 18:19 / actualizat: 22 februarie 2022, 9:14
Concediul va fi de maximum 45 de zile calendaristice și va fi acordat doar dacă, salariații au lucrat cel puțin șase luni, în ultimul an. Beneficiază de concediu și indemnizație, pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, în vârsta de peste 18 ani, asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate din Caraș-Severin, Flavius Rotariu.
Federația Bolnavilor de Cancer din România a militat, ani de zile, pentru ca bolnavii care suferă de cancer, din țara noastră, să aibă o astfel de lege, care să le vină în ajutor. Este un mare câștig, susține și președintele Federației, Cezar Irimia și el, bolnav de cancer.
În plus, indemnizația brută lunară, aferentă concediului, va fi de 85% din media veniturilor brute lunare, din ultimele șase luni din cele 12, din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta va fi suportată de către stat.
Și asta nu e tot! Atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul, anual, la cel puțin, o ședință de evaluare psihologică clinică și la, cel puțin, cinci ședințe de consiliere psihologică, tot pe banii statului. Această facilitate se va aplica după un an de la apariția legii în Monitorul Oficial, adică din 16 februarie 2023.
La nivel mondial, cancerul a provocat moartea a aproximativ 10 milioane de oameni, în ultimul an, potrivit datelor centralizate de Organizația Mondială a Sănătății, iar România este una dintre țările cele mai afectate; cu circa 140 de decese pe zi.
În județul Caraș-Severin sunt peste 8000 de bolnavi care suferă de cancer.
Sursa foto:arhiva RRR