[AUDIO] Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului de Jazz de la Gărâna a fost explozivă
Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului de Jazz de la Gărâna a fost un adevărat succes despre care se va discuta mult timp de acum încolo. Pe cele două scene de la Biserica Catolică din Văliug şi pe cea din Poiana Lupului, de-a lungul a patru zile, s-au desfăşurat 27 de concerte, trei proiecții de film și o lansare de album.
Articol editat de Daiana Rosca, 12 iulie 2022, 10:09
În prima seară a festivalului de Jazz de la Gărâna concertul susţinut de Charles Lloyd aflat în ultimul său turneu european a fost cel mai important moment dar la fel de surprinzătoare a fost şi combinaţia de jazz cu operă. Publicul numeros a avut parte de cascade acustice, bogăţie de armonii, inflexiuni şi schimbări bruşte de ritm. Prima seară la Garâna Jazz Festival 2022 a fost dedicată Norvegiei.
Florian Lungu, personalitate de exceptie a jazz-ului românesc, realizator de emisiuni de radio şi televiziune, compozitor, muzicolog si profesor, pianisţ aranjor şi compozitor de teme de jazz – Moşu a fost gazda acestui eveniment în prima zi iar în momentele de pauză, conform tradiţiei acesta a delectat publicul cu bancuri şi cu o serie de cuvinte înţelepte din popor.
A doua seară a festivalului de la Gărâna a fost dedicată Finlandei. Arne Jansen Trio, Kari Ikonen Trio,Verneri Pohjola Quartet, Alexi Tuomarila Trio şi Charley Rose Trio au susţinut un super concert până târziu în noapte.
În a treia seară a Festivalului de Jazz de la Gărâna a urcat pe scena din Poiana Lupului cel mai bun pianist al Germaniei. Frank Gambale All Star Band a făcut senzaţie, a fost prezent si saxofonistul Emil Parisien, unul dintre cei mai tari instrumentişti din Franţa. Michael Wollny, Magnus Öström Band, Svante Henryson’s Back to Base au ridicat publicul în picioare transformând seara într-una incendiară. S-a ascultat si jazz suedez cu influenţe rock, electro compoziţii progresiste şi teme muzicale ce au lăsat spaţii generoase pentru improvizaţii.
Super atmosferă a fost şi în cea de-a patra seară a festivalului. Sarea şi piperul de la această ediţie de Jazz a fost concertul celebrei trupe britanice Soft Machine considerat drept evenimentul anului în România. Liv Warfield din SUA a fost explozia acestui festival. Cu o voce puternică şi multă energie a reuşit să încălzească întreaga atmosferă, având în vedere că temperatura a scăzut la 8 grade la Gărâna, în noaptea de duminică. Liv, şi-a serbat ziua de naştere pe scena mare de la Gărâna, publicul a luat-o prin surprindere şi i-a cântat „La Mulţi Ani”. Artista din SUA a reuşit să-i aducă pe iubitori de jazz lângă scenă, aceştia au dansat şi s-au simţit extraordinar iar concertul în loc de o oră a durat 2 ore şi jumătate, pâna târziu în noapte.
Din punct de vedere organizatoric această ediţie a Festivalului Internaţional de la Gărâna a fost complexă. Organizatorii s-au confruntat cu câteva situaţii inedite destul de greu de gestionat. Unor artişti din străinătate li s-a anulat zborul pe ultima sută de metri şi nu au mai ajuns la Gărâna iar un instrumentist a rămas fără chitară după ce compania aeriană cu care a ajuns în România i-a pierdut bagajul în care se afla acest instrument, ne-a declarat directorul festivalului, Marius Giura. În ciuda acestor întâmplări, organizarea a fost fără greş iar publicul nu a simţit nicio clipă aceste probleme.
În concluzie, iubitorii de jazz din ţară şi din străinătate au avut parte de o ediţie etxraordinară care va rămâne pentru mult timp în istoria celui mai mare festival de Jazz din aer liber din sud-estul Europei.