[AUDIO] Cea de-a VIII-a ediţie a manifestării „Zilele Palatului Cultural” este dedicată Centenarului Banatului!
Cea de-a VIII-a ediţie a manifestării „Zilele Palatului Cultural” se va desfăşura la Reşiţa în intervalul 12 – 15 septembrie 2019, iar în anul Centenarului Unirii Banatului cu România, tradiţionalii parteneri ai Asociaţiei Culturale „Reşiţa Română” sunt Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Primăria Municipiului Reşiţa.
Articol editat de Radio Resita, 11 septembrie 2019, 21:06
Într-o conferinţă de presă susţinută de Preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar, însoţit de vicepreşedintele, Aurică Ion Borobar, au prezentat programul acestei ediţii, menţionând că este una deosebită ce punctează atât Centenarul Bănăţean , cât şi o frumoasă aducere aminte dedicată memoriei celui ce-a fost artist plastic, poet şi manager al Teatrului de Vest din municipiu, Nicolae Dumitru Vlădulescu.
Indiferent de cum va fi vremea, toate evenimentele se vor desfăşura conform programului, existând varianta de rezervă, pentru cele planificate în aer liber să se desfăşoare în Palatul Cultural, în caz de condiţii climatice nefavorabile!
Ciclul de manifestări va debuta la Palatul Cultural joi, 12 septembrie la ora 11.00 cu o Masă Rotundă – „Centenarul bănăţean 100 de ani de la intrarea trupelor române în Banat” şi va continua de la ora 18.00 cu o expoziţie de fotografie In Memoriam N.D. Vlădulescu, semnată de Matei Mircioane, un spectacol de muzică şi poezie în amintirea regretatului om de cultură cărăşean, un recital de muzică folk susţinut de cantautorii: Răzvan Borobar şi Vasile Gondoci în prezenţa actorilor reşiţeni care vor recita din versurile scrise de N.D. Vlădulescu, iar prima seară se va încheia cu un concert de muzică corală.
Cea de-a două seară a evenimentului cultural de vineri, 13 septembrie va debuta la ora 19.00 pe scena Palatului Cultural cu un spectacol folcloric al Ansamblului „Bârzava” al Primăriei municipiului Reşiţa, alături de soliştii vocali Camelia Ceocu şi Nicolae Duţ şi al Ansamblului „Semenicul” alături de „Virtuozii Semenicului”, conduşi de Petrică Viţa şi soliştii Ramona Viţa, Denisa Tanigoi şi Antonia Franţ.
Conform preşedintelui Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar, cea de-a treia seară a maratonului cultural, va aduce la Reşiţa, sâmbătă, 14 septembrie 4 fanfare şi un grup vocal şi de dansuri din Serbia. De la ora 17.00 pe scena Palatului Cultural vor evolua Fanfarele Societăţilor Culturale „Mihai Eminescu” din Coştei, „Ion Bălan” din Iablanca, „George Coşbuc” din Voievodinţi şi „rogresul” din Vlaicovăţ, alături de grupul vocal şi de dansuri al Societăţii Culturale „Mihai Eminescu” din Coştei. Pe scenă, alături de protagoniştii din Banatul sârbesc, vor evolua şi Ansamblul folcloric „Datina Cărăşană” al Sindicatului din învăţământul Preuniversitar Caraş-Severin în coregrafia lui Ion Ghiaur şi a Icăi Laţcu, cu soliştii vocali Nina Cozîltea şi Ştefan Isac, precum şi Fanfarele „Doinitorii Caraşului” din Mercina şi „Chera Ilie Iucu” din Lăpuşnicul Mare.
Maratonul cultural se va încheia duminică, 15 septembrie în Centrul Civic al municipiului Reşiţa când de la ora 19.00 Timişoara Big Band a Orchestrei filarmonicii va susţine un concert extraordinar.
Nicolae Plujar a mai precizat pentru Radio Reşiţa că participarea publicului la evenimentele din cele patru zile este liberă.
Hardy Cvoica-Anca Bica Bălălău