[AUDIO] Casa de Cultură a Studenților Reșița organizează o nouă campanie de donare de sânge.”E rândul tău să fii erou”
La solicitarea Casei de Cultură a Studenţilor Reşiţa, Centrul de Transfuzii Sanguine din municipiu rămâne deschis şi sâmbătă 9, octombrie între orele 8.00-12.00. În cadrul proiectului „E rândul tău să fii erou”, directorul Daniel Amariei face apel la cetăţeni să vină să doneze sânge pentru bolnavii din spitalele cărăşene.
Articol editat de Daiana Rosca, 7 octombrie 2021, 13:35
„Dorim să facem această campanie umanitară de donare de sânge deoarece știm că este foarte importantă în această perioadă și am luat legătura cu doamna director de la Centrul de Transfuzii Sanguine și am insistat să facem într-o sâmbătă ca să fie cât mai mulți oameni.
Chiar dacă în aceste vremuri trebuie să păstrăm distanța eu zic că ar trebui să fim alături de oamenii care chiar au nevoie de sânge, încercați să faceți un minim de efort și să veniți sâmbătă să donați sânge pentru că tot la 2 secunde este nevoie de sânge, deci trebuie să ne gândim și la semenii noștrii”, ne-a declarat inițiatorul acestei campanii, directorul Casei de Cultură a Studenților Reșița, Daniel Amariei.
Ministerul Tineretului şi Sportului, Crucea Roşie Caraş-Severin, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Liga Studenţilor UBB Reşiţa şi Guerrilla MC România, s-au alăturat acestei campanii de donare de sânge și îndeamnă oamenii să vină într-un număr cât mai mare ca să salveze vieți.
𝐍𝐮 𝐭̦𝐨𝐭𝐢 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫-𝐞𝐫𝐨𝐢𝐢 𝐩𝐨𝐚𝐫𝐭𝐚̆ 𝐦𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞
În orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienţi sau aparţinătorii unui pacient, 450 ml de sânge donat ar putea salva până la trei vieți.
𝐀𝐯𝐚𝐧𝐭𝐚𝐣𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫:
Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare și alte beneficii, precum:
-7 tichete de masă
– O zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvența pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării
– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge
– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
𝐂𝐮𝐦 𝐩𝐨𝐭𝐢 𝐬𝐚 𝐝𝐨𝐧𝐞𝐳𝐢?
Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
– vârstă cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani;
-greutate 58 – 100 kg femeile și 60 – 110 kg bărbații;
– tensiune arterială sistolică între 11 și 18 mmH;
-să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice;
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lauzie, în perioada ciclului menstrual;
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării;
– să nu ai/să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii.