[AUDIO] Casa de Cultură (a Sindicatelor) Reşiţa între nepăsare şi speranţă
Construită în anii ’50, una din clădirile emblematice ale oraşului Reşiţa, Casa de Cultură a Sindicatelor, a ajuns, caz unic în ţară, în patrimonial unei societăţi comerciale aflate în insolvenţă.
Articol editat de Caruntu Marius, 28 februarie 2020, 09:50
În urma unor procese care au durat peste 17 ani, Casa de Cultură a Sindicatelor, clădire emblemă a municipiului de pe Bârzava face parte acum din patrimoniul UCM Reşiţa, societate comercială aflată în insolvenţă. Construită în anii 50, în prezent clădirea este parţial închisă, şi într-un proces de degradare. Interese obscure şi un cadru legislativ care a dat cale unor interpretări a dus la situaţia actuală.
Administraţia locală s-a arătat interesată de clădire dar hotărârile cu privire la patrimoniul UCMR, spune administratorul acesteia, Cosmin Ursoniu, se iau în ordinea unor priorități care țin în primul rând de producția industrială și nu de vânzarea unor active ale societății. Mai mult, nici primăria Reşiţa nu este dispusă să plătească suma de ordinul mai multor milioane de euro stabilită de o firmă de evaluare din Cluj Napoca.
Trei din actorii implicaţi în trecutul şi viitorul acestei clădiri,, Marian Apostol, (ultimul director al Casei de Cultură), primarul Reşiţei, Ioan Popa şi administratorul UCMR, Cosmin Ursoniu vorbesc despre situaţia clădirii:
Clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, este singura de acest fel din ţară care nu mai aparţine confederaţiilor sindicale.