[AUDIO] Caraş-Severin: Generatoare pe combustibil lichid, îngroparea liniei de medie tensiune şi asocierea antreprenorilor, singurele situaţii de redresare a problemelor din staţiunile montane
Turişti dezamăgiţi şi hotelieri nemulţumiţi, de condiţiile hibernale din staţiunile montane ale Banatului; acesta este rezultatul primului sfârşit de săptămână de iarnă adevărată din Caraş-Severin.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 6 februarie 2023, 17:00 / actualizat: 6 februarie 2023, 19:26
Prima zăpadă serioasă de anul acesta, căzută în munţii Banatului, a paralizat activitatea turistică de pe raza celor mai importante staţiuni montane din zonă. Lipsa curentului electric şi drumurile înzăpezite din cauza viscolului şi a căderilor masive de zăpadă, au dat de furcă hotelierilor care, lăsaţi fără ajutor de autorităţi, au fost nevoiţi să facă singuri faţă condiţiilor extreme ale iernii, a precizat pentru Radio Reşiţa Simona Rof de pe Semenic:
„Mi-aș fi dorit ca și noi și turiștii să ne bucurăm de această zăpadă, însă a fost jalnic. Istoria se repetă de la an la an. Cum a venit un pic de zăpadă ne-am şi blocat cu toții. Nu e normal. Cei care ar trebui să-și asume niște lucruri și să ne sprijine, cât de cât, nu o fac. Am avut cazarea plină, bineînțeles că turiştii vor reveni, dar în situația asta, că ninge puțin mai mult, lucrurile se blochează și nu mai funcționează nimic. Atunci cum aș putea să-i atrag în continuare? Ceilalți hotelieri sunt în aceeași oală, poate unii sunt chiar mai rău decât noi. Cu ocazia acestor pene de curent din fiecare an am probleme majore cu aparatele electrocasnice, costuri care nu mi le acoperă nimeni şi nici nu sunt despăgubită„.
Aceleaşi condiţii i-au întâmpinat şi pe turiştii veniţi, din toate colţurile ţării pe Muntele Mic unde, în loc să se bucure de un sfârşit de săptămână pe pârtii, au rămas înzăpeziţi, au stat în întuneric, au îngheţat şi au plecat spre case, dar, deşi dezamăgiţi de condiţiile precare au promis că vor reveni, pentru că iubesc muntele şi trec cu vederea toate neajunsurile autorităţilor de a face ce au promis, aflăm de la antreprenorul Horaţiu Buna:
„Marea majoritate a celor care nu au mai avut condiții bune de cazare fie s-au mutat la cei care aveau, fie au coborât și ăsta trebuie să fie un semnal pentru toți antreprenorii de sus de pe munte. E nevoie să ne dotăm cu generatoare. Eu nu văd rezolvată problema curentului electric dacă nu se defrișează sau se montează linia sub pământ, dar în orice condiţii adevărații pasionați ai muntelui vor reveni, chiar dacă au avut parte de o experienţă neplăcută„.
Intreprinzătorii privaţi din zonele montane din Banat sunt hotărâţi acum să se asocieze într-o entitate comună pentru că doar aşa vor putea face faţă stihiilor vremii, în faţa cărora oricum sunt nevoiţi să se descurce singuri, fără vreun sprijin din partea autorităţilor de care depind, în cazul de faţă, primăriile Văliug şi Turnu Ruieni.