[AUDIO] Cancerul, maladia care ucide! Aproape 9 mii de bolnavi oncologici și în Caraș-Severin
În fiecare an, peste 8 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza cancerului, dintre care jumătate mult prea devreme, la vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani. Și în România numărul persoanelor bolnave de cancer depăşeşte 100.000. Anual sunt înregistrate mai mult de 80 de mii de persoane care suferă de boli oncologice, şi aproximativ 50 de mii de oameni care mor din cauza cancerului, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin.
Articol editat de Daiana Rosca, 4 februarie 2022, 19:24 / actualizat: 4 februarie 2022, 20:59
Probleme sunt și în județul Caraș-Severin, comparativ cu alți ani, aici numărul persoanelor care suferă de cancer este în scădere și nu pentru că oamenii sunt mai sănătoși, ci pentru că prea puțini sunt cei care s-au prezentat în ultimii 2 ani la medic, de frica pandemiei de COVID-19. Conform datelor obținute de la Direcția de Sănătate Publică, în 2021 au fost descoperite 438 de cazuri noi de cancer, aceste cazuri adăugându-se la cei peste 8 mii de bolnavi oncologici din județ. Despre cazurile noi apărute în ultima perioadă ne oferă detalii purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:
Creşterea nivelului de educaţie şi al gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul pot duce la schimbări pozitive la nivelul comunității, astfel încât preocuparea pentru prevenirea, depistarea şi tratamentul cancerului să fie permanentă.
Tema zilei, în acest an 2022, este „Îngrijire fără discriminare”. Se doreşte creșterea gradului de conștientizare cu privire la discriminarea care există în toată lumea, atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici.
- Rata de supraviețuire la copil este de peste 80% în țările cu venituri mari şi de 20% în țările cu venituri mici.
- Peste 90% dintre oamenii care mor de cancer de col uterin locuiesc în țările cu venituri mici și medii.
- Cancerul ucide aproape 10 milioane de oameni pe an și aproximativ 70% dintre aceștia au 65 de ani sau mai mult.
- În populațiile de refugiați, cancerul este diagnosticat într-un stadiu avansat.
- Există diferențe notabile în ceea ce privește rezultatele legate de cancer pentru pacienții din mediul rural și non-rural, chiar și în mediile cu venituri mari, cum ar fi SUA.
Sursa foto:arhiva RRR