[AUDIO] Campania gratuită pentru depistarea hepatitei C în municipiul Reşita s-a încheiat cu succes. Câte persoane au fost testate?
Campania gratuită pentru depistarea hepatitei C în municipiul Reşiţa s-a încheiat cu succes. S-au testat peste 2.000 de persoane iar 15 dintre acestea au aflat că sunt infectate cu virusul hepatic C. Depistată la timp, hepatita C se poate vindeca dar netratată această boală se poate croniciza şi în final va duce la cancer hepatic atrag atenţia medicii.
Articol editat de Daiana Rosca, 19 iulie 2022, 18:04
Cei identificaţi cu acest virus vor primi tratament gratuit şi vor beneficia chiar şi de spitalizare dacă va fi cazul, cu sprijinul Universităţii de Medicină din Craiova, ne-a declarat şeful Direcţiei Generale Învăţământ Cultură Tineret Sport şi Culte din cadrul Primăriei Reşiţa, Liliana Dacica:
Hepatita C se transmite când o persoana intra în contact cu sângele alti persoane infectate cu virusul hepatitei C.
Tabloul clinic al hepatitei de tip C în forma acutp include următoarele manifestari:
-Stare febrila;
-Fatigabilitate (stare de oboseala permanenta);
-Dureri in hipocondrul drept;
-Dureri musculare si articulare;
-Greaţa, vărsături, inapetenţă;
-Icter tegumentar si scleral – mai putin intalnit.
Tratamentul hepatitei C se bazează în primul rând pe utilizarea medicaţiei antivirale administrate pentru o perioadă de 24 sau 48 de săptamani după care se determină cantitatea de HCV circulant. În cazul în care nu se înregistrează diminuarea viremiei la 6 luni de la iniţierea terapiei, tratamentul poate fi prelungit chiar şi până la 1 an cu reevaluare după această perioadă.