[AUDIO] Caii sălbăticiţi din Caraş-Severin, obiective turistice vii ale Banatului de Munte
Pe raza judeţului Caraş-Severin există două zone în care trăiesc în libertate herghelii de cai sălbăticiţi.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 august 2020, 13:37 / actualizat: 27 august 2020, 15:37
Conform directorului Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, este vorba de insula Ostrov de lângă Moldova Nouă şi cariera de la Măidan din zona Oraviţa.
„Pe raza parcului şi în imediata vecinătate, din monitărizările noastre, ale rangerilor şi administraţiei, sunt în jur de 4 herghelii, cu 9 până la 20 de exemplare. Dar cu siguranţă sunt mult mai mulţi în zona Brădet, Ciudanoviţa, Maidan. Mă refer exact oe raza parcului, în zona Cheile Gârliştei, o rezervaţie de aproximativ 600 de hectare. Din informaţiile pe care le avem la nivelul administraţiei, aceşti cai nu sunt sălbatici, după cum ştim calul sălbatic se numea tarpan şi a dispărut cu mulţi ani în urmă, dar mânjii fătaţi în sălbăticie normal că sunt sălbatici şi de multe ori prezenţa omului devine deranjantă pentru ei. Sunt mai multe ipoteze despre aceşti cai: unii spun că ar fi fost abandonaţi de oamenii care au lucrat la exploatările miniere şi forestiere sau că provin de la fostele CAP-uri. În judeţul Caraş-Severin, aceşti cai pot fi întâlniţi în zona Munţilor Aninei şi în Parcul Natural Porţile de Fier în zona insulei Ostrov de lângă Moldova Nouă. Aceşti cai au un rol foarte important în ecosistem şi constituie un obiectiv turistic al Banatului„.
Cabalinele provin de la fostele exploatări miniere şi forestiere abandonate, dar şi de la fostele C.A.P.-uri de dinainte de 1989, animale care între timp s-au înmulțit pe cale naturală, s-au adaptat condiţiilor de mediu şi constituie acum un obiectiv de atracţie turistică a Banatului de Munte.