[AUDIO] Atenție unde vă scăldați! În această săptămână au fost înregistrate două cazuri de înec
Temperaturile ridicate din această perioadă îi îndeamnă pe mulți să meargă la scăldat, însă aceste activități recreative pot avea consecințe tragice.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 8 iunie 2022, 15:59
În județele Caraș-Severin, Arad, Timiș și Mehedinți există echipaje de scafandri care funcționează în cadrul Inspectoratelor pentru situații de urgență. Din păcate, scafandrii nu fac altceva decât să recupereze corpurile celor care s-au înecat.
Raluca Târcă de la ISU Mehedinți spune că este de evitat scăldatul în râuri și lacuri unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci.
”Pentru evitarea șocului hipotermic, cetățenii nu trebuie să intre, imediat, în apa rece, după ce au stat mult timp la soare. Totodată, pentru prevenirea unor situații de urgență, aceștia nu trebuie să se aventureze în apă când sunt în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte. O atenție deosebită trebuie acordată și copiilor, care nu trebuie lăsați nesupravegheaţi, mai ales în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă. Este important ca persoanele să se protejeze, purtând echipamente adecvate, de fiecare dată când aleg să își petreacă timpul în apă, chiar și atunci când fac plimbări cu barca. Reamintim că, în timpul unor vijelii sau furtuni, scăldatul este INTERZIS. Având speranța că cetățenii vor conștientiza riscurile la care se pot expune și nu se vor aventura în acte de teribilism, care îi pot costa viața, ne dorim ca scafandrii ISU să efectueze doar antrenamente în mediul acvatic, fără a desfășura misiuni de recuperare a victimelor”.
Caraș-Severinul are o rețea hidrografică bogată, cu numeroase lacuri și râuri și aproape în fiecare an sunt înregistrate evenimente tragice. Lucian Tilica, scafandru la ISU ”Semenic” confirmă că există astfel de riscuri.
Miercuri, în jurul orei 14.00, pe raza localității Balinț, mai precis în satul Bodo, un tânăr în vârstă de 15 ani a intrat să facă baie în râul Bega și nu a mai ieșit. Trupul acestuia a fost scos la suprafață de către pompieri, au fost efectuate manevrele de resuscitare, dar fără succes.
În această săptămână, și în județul Arad a fost înregistrat un deces. Scafandrii au scos de la o adâncime de 4 metri, corpul unui bărbat de 34 de ani care s-a înecat într-o baltă de lângă Neudorf.
Autoritățile fac apel, în special la tineri, să frecventeze numai locurile special amenajate pentru înot.