[AUDIO] Asistenții medicali un suport real în plină pandemie de COVID-19
Profesia de asistent medical de când a început pandemia de COVID-19 este într-o continuă transformare pentru că domeniul medical este unul plin de provocări. Asistenții medicali sunt principalul ajutor al medicilor și sunt un suport real pentru bolnavi, fiind responsabili în mare măsură de starea de bine a pacienților. Însă această meserie nu este pentru oricine, cu atât mai puțin pentru cei slabi de inimă.
Articol editat de Daiana Rosca, 11 decembrie 2021, 13:47
Ce înseamnă să fii asistent medical, ce calități trebuie să ai, care sunt responsabilitățile acestei profesii, ce calificări sunt necesare? Aflăm răspunsul la aceste întrebări de la Speranta Ponoran profesor în cadrul Școlii Postliceale Sanitare Mircea Eliade din Reșița-asistent principal de ingienă și sănatate publică in cadrul Direcției Județene de Sănătate Publică din Caraș-Severin.
De obicei, majoritatea persoanelor optează pentru școala postliceală sanitară, iar asta pentru că admiterea este mult mai simplă decât cea la facultate, unde aceasta se face în baza unui examen cu două probe, biologie și chimie sau fizică. În cazul unui curs de asistență medicală în cadrul unei școli postliceale, admiterea se face în baza unui interviu, a mediei de la bacalaureat sau a unui test de aptitudini. Iar asta înseamnă că doritorii se pot inscrie chiar dacă nu ai obținut o diplomă de bacalaureat, lucru care nu este valabil pentru cei care vor să se înscrie la facultate.
În România sunt peste 100 de școlii postliceale pentru asistenți medicali, majoritatea dintre ele fiind particulare. Programa de studiu pe care o vei urma la o școală postliceală sanitară este asemănătoare cu cea care este respectată în cadrul facultăților de profil, fiind organizată astfel încât să poată fi parcursă pe durata celor trei ani de studii.