[AUDIO] Agricultorii cărăşeni nu găsesc forţă de muncă şi riscă să rămână cu recolta neculeasă
Găsirea forţei de muncă în mediul rural, o problemă stringentă a fermierilor din localităţile cărăşene. Deşi se oferă condiţii bune de lucru, atât agricultorii, cât şi crescătorii de animale nu găsesc oameni cu care să efectueze la timp muncile agricole care nu pot fi amânate.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 iulie 2020, 13:30
Fermierii din zona Oraviţei spun că, în localităţile limitrofe, nu găsesc nici ciobani, dar nici muncitori pentru adunatul recoltei din câmp, fiind nevoiţi să facă lucrul singuri sau cu membri familiei. Volumul de muncă mare şi neîncadrarea în timp, le strică de cele mai multe ori investiţiile în ceea ce priveşte culesul din această vară.
„… e foarte greu cu forţa de muncă, în sensul că nici la oi, ciobani, de fapt ciobani adevăraţi nu mai există în ziua de astăzi. Există din ăştia care stau pe lângă oi, dar nu ştiu să mulgă, nu ştiu să cureţe oaia la picioare, dar noi ne mulţumim şi cu atâta să facă. Şi la muncile câmpului nici atât. Am umblat să cau oameni pentru încărcat la baloţi prin Ciuchici, prin Slatina Nera, în sat aici (n.r. Macovişte) nici vorbă de aşa ceva, deci nu mai ai cu cine să-ţi faci treaba manual. Dacă ai utilaje şi reuşeşti să faci mecanizat toate lucrările e bine, dacă nu… Muncitorilor care vin la baloţi, fiind şi o muncă şi mai grea le oferim un milion pe zi, un pachet de ţigări, mâncare de două ori pe zi, de băut, sucuri, bere şi refuză să vină„, spune Puiu Beutură, agricultor din Macovişte.
„Forţă de muncă nu prea mai găseşti în ziua de astăzi, muncim în familie cu copiii cu soţia. Când am treabă pe câmp să aduc furaje, vin ei şi stau cu oile. La mulţi nu le place munca în ziua de astăzi, îi greu şi le place să stea aşa…„, a subliniat Simion Dumitru, crescător de animale din Răcăşdia.
Amintim că, la Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin, fermierii care doresc să acceseze proiecte şi programe pot urma cursuri de formare în domenii, precum: pomicultura, creşterea plantelor şi a animalelor.
Foto: Radio România Reşiţa