[AUDIO] Agresiunile silvice, în creştere şi în Caraş-Severin! Pădurari din Anina, Păltiniş şi Bocşa, agresaţi şi ameninţaţi de hoţii de lemne
Agresiunile asupra personalului silvic, cauzate de sustragerea ilegală a materialului lemnos din pădurile proprietate a statului şi nu numai au crescut alarmant în ultima perioadă, ducând chiar până la decesul pădurarilor. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei silvice Caraş-Severin, Dan Câmpan, a declarat pentru Radio Reşiţa că şi în judeţ cazurile de agresiuni silvice asupra personalului delegat cu paza pădurii sunt în creştere, însă şi programele de combatere a unor astfel de acte sunt într-o continuă elaborare:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 octombrie 2019, 13:45 / actualizat: 21 octombrie 2019, 16:15
„Cazurile de agresiuni la adresa personalului silvic din cadrul Direcţiei silvice Caraş-Severin au înregistrat o creştere în ultimii ani pe fondul întăririi măsurilor de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale şi preluarea în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice. Putem da exemple de agresiune cum ar fi ultrajul şi ameninţările, înregistrate în ultimii doi ani la Ocoalele silvice: Anina, Bocşa Montană şi Păltiniş, toate aceste fapte fiind denunţate organelor de cercetare penală. Anual fiecare canton silvic este analizat din punct de vedere al expunerii la riscuri privind sustragerea de material lemnos, indiferent de natura proprietăţii, vorbind aici de fond forestier proprietate publică a statului, a unităţilor administrativ teritoriale sau altor proprietari pentru care Direcţia silvică din Caraş-Severin asigură serviciile silvice. În funcţie de gradul de risc se stabilesc măsurile măsurile suplimentare în organizarea activităţii de pază, ajungându-se până la organizarea de acţiuni comune cu jandarmeria română şi intensificarea controlului circulaţiei materialului lemnos împreună cu poliţia română pe frumurile publice, atât în cadrul Programului Naţional de Combatere a Infracţionalităţii în mediul silvic, cât şi în afara acestuia. Personalul silvic de teren asigură paza prin patrulări repetate având instrucţiuni ca în zonele de risc să se deplaseze însoţiţi de pădurari din cantoanele vecine, astfel încât să fie diminuat cât mai mult riscul de a se înregistra agresiuni”.
Dan Câmpan a mai spus că, în prezent Direcţia silvică judeţeană are în administrare o suprafaţă de fond forestier de peste 346 de mii de hectare şi asigură servicii silvice pentru încă 22 de mii, care aparţin altor clase de proprietari.
Foto: arhiva