[AUDIO] 14 copii din Caraș-Severin au fost abuzați și primesc asistență
La nivel european, astăzi este marcată Ziua de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 18 octombrie 2022, 15:56
În vestul ţării, cei mai expuşi fenomenului de trafic de persoane sunt minorii. Pe parcursul anului trecut, 14 copii din Caraș-Severin au fost abuzați, dar cele mai multe victime au fost înregistrate în Timiș, după cum spune Claudia Gudiu, inspector de specialitate la Centrul din Timişoara al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
“46 de victime de pe raza de competență au beneficiat de asistență pe parcursul anului trecut. 27 de victime din Timișoara au fost asistate de DGASPC, dar și de ONG-uri. La Arad au fost asistate două victime, iar pe raza județului Caraș-Severin 16 victime au fost asistate. 14 de către DGASPC și două de către ONG-uri. Acestea au primit cazare în regim de urgență și consiliere psihologică”.
Pe tot parcursul săptămânii au loc întâlniri cu elevii din diferite medii sociale. Campania a debutat luni la Liceul Waldorf din Timișoara, unde elevii au fost încurajați să realizeze postere pe tematica traficului de persoane și a siguranței în mediul online. Tot ieri au avut loc întâlniri la două centre de plasament din Timiș, iar astăzi a avut loc întâlnirea echipei de lucru interinstituționale, formată din polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, DIICOT, Parchet, ONG-uri etc.
Joi, 20 octombrie, specialiștii Centrului din Timişoara al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane se vor întâlni cu elevii Liceului Tehnologic Clisura Dunării din Moldova Nouă, a mai declarat Claudia Gudiu.
Și premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis astăzi un mesaj, cu prilejul Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane
”Astăzi, 18 octombrie 2022, marcăm Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, alături de toți partenerii noștri europeni și regionali. Este un moment important la nivel european, dar și național, de asumare și conștientizare a importanței luptei împotriva acestui fenomen de criminalitate globală, care afectează viețile celor mai vulnerabili dintre noi. Mesajul meu este unul clar: traficul de persoane este o formă de sclavie modernă față de care Guvernul României are toleranță zero. Acesta este motivul pentru care problematica traficului de persoane a devenit în ultimii doi ani o prioritate la cel mai înalt nivel al executivului român. Coordonarea interinstituțională pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane, dar și asistența victimelor salvate sunt în directa mea atenție, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului. Încurajez toate instituțiile implicate să abordeze cu seriozitate și responsabilitate activitatea în acest domeniu, atât din perspectiva prevenirii și asistenței victimelor, dar și din perspectiva combaterii acestui fenomen pe întreg parcursul judiciar, deoarece traficanții de persoane nu își au locul într-o societate dezvoltată și democratică. Am încredere că România își va continua parcursul ascendent în lupta împotriva traficului de persoane, alături de toți partenerii instituționali, din societatea civilă și de organismele internaționale cărora vreau să le mulțumesc pentru efort și implicare!”