Atenţie! Preparatele tradiţionale de pe masa de Paşti pot dăuna organismului dacă sunt consumate în exces
Atenţie! Preparatele gustoase tradiţionale de pe masa de Paşti pot dăuna organismului dacă sunt consumate în exces. Miel, drob, ouă roşii, vin şi cozonac, toate sunt alimente grele pentru stomac, mai ales dacă sunt savurate la aceeaşi masă. Sfatul medicilor pentru această perioadă este cumpătare, o alimentaţie echilibrată, dar şi multă mişcare.
Articol editat de Daiana Rosca, 2 mai 2021, 06:09
Pentru cine nu respectă aceste reguli, sărbătorile pascale se pot încheia la spital şi nu este indicat în această stare de alertă în care încă avem un număr ridicat de cazuri de SARS CoV-2, explică medicul specialist în boli de nutriţie şi diabeţ Caius Diaconescu.
Pentru a evita o supraalimentaţie în perioada sărbătorilor de Paşti ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat. Medicii recomandă ca la MASA DE PAŞTE să se mânce puţin şi, oricât de gustoase ar fi alimentele, să fie păstrate rezerve şi pentru celelalte zile, după posţ nu e bine să venim cu un „bombardament gastronomic”, pentru că ne poate afecta, grav sănătatea, susţine medicul Diaconescu.
Medicul a adăugat că la prânzul de Paşte nu ar trebui consumate, pe lângă produsele tradiţionale, şi alte alimente, cum sunt mititeii, covrigeii, alunele sau plăcintele, întrucât digestia va fi mult îngreunată. După o masă consistentă, este bine să fie consumată doar o felie, cel mult două de cozonac, acest desert putând fi mâncat în cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai.
„Moderaţie! Este cuvântul de ordine pentru aceste sărbători. Suntem încă în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus şi nu este indicat să ajungem la spital, să încărcăm camera de gardă cu afecţiuni digestive”, ne-a declarat Diaconescu.
De asemenea, persoanele care au anumite afecţiuni sunt sfătuite să urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesăraţ dacă are o astfel de indicaţie, şi să asocieze la carnea de miel, legume şi zarzavaturi. Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui să mănânce cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii ar trebui să consume alimente care nu conţin zahăr.