Atenție la folosirea focului deschis în aer liber
Utilizarea necorespunzătoare a focului în mijlocul naturii poate duce la dezastre pentru mediul înconjurător sau, și mai grav, poate distruge gospodării sau bunuri material.
Articol editat de Valentina Adam, 1 mai 2023, 09:23
În plus, focul în mijlocul naturii poate pune în pericol chiar viața oamenilor, atrage atenţia comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic, locotenent colonel Ionel Tilca.
“Nu doar de 1 mai, ci cu orice ocazie în care oamenii vor să se bucure de mediu, vor să iasă la grătare, să își facă un foc de tabără, le recomandăm să fie foarte atenți acolo unde fac focul, să curețe locul respectiv, să folosească un grătar supraînălțat ori dacă îl fac direct pe teren, să îndepărteze frunzele și materialul lemnos căzut, să izoleze zona respectivă cu pietre, iar cel mai important, să nu lase focul nesupravegheat, nici cât timp arde, nici după ce au plecat. Să-l stingă. Cu siguranță, acolo unde se duc, urmăresc să aibă și apă la dânșii și atunci când pleacă să stingă inclusiv jarul. Chiar dacă au impresia că s-a stins, pot să se asigure că aruncă restul de apă peste jar și că nu mai este deloc niciun risc”, spune Ionel Tilca.
Potrivit legii, persoanele care aprind focul în spații neamenajate pot primi o amendă în valoare de până la 5.000 de lei. Și aruncarea deșeurilor în spații publice neamenajate este considerată infracțiune și este pasibilă de amenzi.