Ascultă Radio România Reșița Live

[UPDATE] [AUDIO] Cod galben de vânt în Caraş-Severin şi Timiş. În ţară sunt încă multe drumuri blocate

Ora 20.00

Firmele care au contract de deszăpezire cu Compania Naţioanală de drumuri vor fi verificate. Vicepremierul Liviu Dragnea a făcut astăzi o vizită în judeţul Constanţa şi a verificat modul în care se acţionează pentru deblocarea drumurilor. Dragnea s-a arătat nemulţumit de faptul că, multe dintre utilajele care trebuiau să deblocheze drumurile naţionale, au rămas înzăpezite. Din acest motiv, vicepremierul a cerut CNADNR o analiză a acestor firme cu care s-au încheiat contracte. Liviu Dragnea:

[UPDATE] [AUDIO] Cod galben de vânt în Caraş-Severin şi Timiş. În ţară sunt încă multe drumuri blocate

Articol editat de Mirabela Afronie, 31 ianuarie 2014, 17:00 / actualizat: 1 februarie 2014, 15:04

Vineri, 31 ianuarie

Ora 20.00

Firmele care au contract de deszăpezire cu Compania Naţioanală de drumuri vor fi verificate. Vicepremierul Liviu Dragnea a făcut astăzi o vizită în judeţul Constanţa şi a verificat modul în care se acţionează pentru deblocarea drumurilor. Dragnea s-a arătat nemulţumit de faptul că, multe dintre utilajele care trebuiau să deblocheze drumurile naţionale, au rămas înzăpezite. Din acest motiv, vicepremierul a cerut CNADNR o analiză a acestor firme cu care s-au încheiat contracte. Liviu Dragnea:

 

Ora 17.00

Oraşul vasluian Negreşti a fost polul frigului din România. Noaptea trecută, mercurul din termometre a coborât până la minus 22 de grade Celsius, fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest an. Meteorologul Dinu Mărăşoiu precizează cât mai durează gerul:

În această după-amiază, la Darabani, în judeţul Botoşani, se înregistrau minus 17 grade. Relatează corespondentul Radio România, Gina Poenaru:

 

Numărul localităţilor izolate de ninsorile viscolite în ultima săptămână este în scădere, dar situaţia rămâne dificilă în peste 90 de sate din zonele care au fost sub atenţionare cod roşu şi portocaliu zilele trecute. Rămân încă blocate 14 tronsoane de drumuri naţionale şi unul din Autostrada Soarelui. De la centrul Infotrafic, inspectorul Adrian Creangă:

 

Pe calea ferată încă sunt probleme. Peste 60 de trenuri sunt anulate, iar cele care circulă au zeci de minute întîrziere. Din cauza gerului ar putea fi impuse restricţii de viteză. Din cauza viscolului, intrarea în Serbia este restricţionată. Cetăţenii care doresc să treacă graniţa pe la Stamora Moravita, Jimbolia sau Naidăş sunt sfătuiţi să ocolească aceaste rute.

Ora 9.00

Judeţele Timiş şi Caraş-Severin se află sub atenţionare cod galben de vânt puternic. Până la ora 20.00, vântul va prezenta intensificări, care la rafală vor atinge şi depăşi izolat 60 – 70 de kilometri la oră. Sunt vizate sudul judeţului Timiş şi sudul şi zona montană din Caraş-Severin. Şeful ANM, Ion Sandu, a subliniat că până duminică seara în Caraş-Severin sunt posibile intensificări ale vântului.

Ora 7.00

Autorităţile fac eforturi pentru a veni în ajutorul oamenilor din cele peste o sută de localităţi rămase încă izolate în judeţele afectate de viscol. Traficul rutier este în continuare blocat pe autostrada A2 şi pe 20 de drumuri naţionale, în timp ce pe toate magistralele de cale ferată se circulă în condiţii de iarnă. Premierul Victor Ponta a declaraţ aseară, că priorităţile sunt acum curăţarea drumurilor şi refacerea proviziilor. Şcolile rămân închise şi astazi în capitală şi în 14 judeţe, iar cursurile vor fi reluate la 10 februarie, după vacanţă.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat le-a cerut serviciilor de ambulanţă, poliţiei şi jandarmeriei să anunţe cazurile sociale găsite în stradă şi să adăpostească persoanele fără locuinţe, în azile de noapte.

Temperaturile au scăzut foarte mulţ mai ales în sudul ţării – noaptea trecută a fost cea mai geroasă din această iarnă. Meteorologii spun că până la sfârşitul săptămânii nu vor mai fi fenomene extreme, va ninge puţin, iar vântul va sufla cu 40 – 50 de kilometri pe oră, începând din sud-vestul ţării.

Joi, 30 ianuarie

Ora 17.00

Ninsorile şi viscolul au încetat, dar sud-estul României încă se luptă cu efectele lor. Şcolile rămân închise şi mâine în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Ialomiţa, Prahova, Vâlcea, Buzău, Vrancea, Brăila, Constanţa şi Tulcea. Cursurile vor fi reluate la data de 10 februarie, având în vedere că săptămâna viitoare este programată vacanţa intersemestrială. Referindu-se la încheierea situaţiei şcolare în judeţele în care orele au fost suspendate din cauza vremii, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că majoritatea profesorilor au încheiat mediile. El a precizat că orele pierdute vor fi recuperate, urmând ca fiecare şcoală să îşi stabilească propriul calendar pentru a face acest lucru.

Ora 10.00

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă că a fost deschisă circulaţia şi pe DN 23 între localităţile Focşani – Măicăneşti, pe DN 10 între localităţile Buzău – Cislău, pe DN 38 între localităţile Agigea – Negru Vodă, pe DN 2A între localităţile M. Kogălniceanu – Constanţa.

Ora 9.00

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii reţelei de drumuri naţionale că a fost deschisă circulaţia pe DN 4 între localităţile Popeşti Leordeni-Olteniţa, dar şi pe DN 2 între Buzău – limită judeţul Vrancea, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 7,5 tone.

A mai fost deschisă circulaţia pentru toate tipurile de vehicule pe DN 1B între localităţile Mizil şi Buzău, pe DN 2A între localităţile Urziceni –  Ion Roată, pe DN 39 între localităţile Constanţa –  Vama Veche, pe DN 22C între localităţile Murfatlar –  Cernavodă, pe DN 3 între localităţile Constanţa – Murfatlar.

Ora 7.00

Toate codurile de vreme rea instituite de meteorologi vor expira la ora 10. Ninsorile şi vântul îşi vor pierde din intensitate, dar se va instala gerul. Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că astăzi şi mâine temperaturile vor coborî până la minus 15 grade şi abia de sâmbătă vor mai creşte uşor.

Din cauza drumurilor impracticabile, şcolile rămân închise şi astăzi în Bucureşti şi în 14 judeţe din sud-estul ţării.

În urma ultimelor ninsori, 3 autostrăzi şi 33 de tronsoane de drum naţionale sunt închise, după cum ne-a informat inspectorul de poliţie Ionuţ Dumbravă de la centrul Infotrafic al Poliţiei Române:

Ninsorile au afectat şi traficul feroviar. Linia ferată Bucureşti Sud – Olteniţa este închisă, iar pe alte 13 tronsoane de cale ferată din sud-estul ţării se circulă cu restricţii de viteză. 220 de trenuri din zona afectată de intemperii au fost anulate, iar alte 9 vor ajunge la destinaţii cu întârzieri cuprinse între 2 şi 6 ore.

Miercuri, 29 ianuarie

Ora 22.00

Meteorologii avertizează că ninsoarea va continua în această seară în judeţele aflat sub cod roşu, iar vântul va sufla cu putere. Potrivit directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, judeţul Constanţa va fi cel mai afectat:

 

Potrivit ANM, chiar dacă vremea se ameliorează în această seară, judeţele din cod roşu vor rămâne sub cod portocaliu după ora 23:00, iar mâine vântul va fi foarte puternic şi va viscoli zăpada. Urmează apoi două nopţi geroase, cu temperaturi foarte scăzute, joi spre vineri şi vineri spre sâmbătă. Meteorologii averizează că la încpeutul lunii februarie vântul va fi din nou foarte puternic în sudul ţării, dar fără precipitaţii.

Toate drumurile din patru judeţe Tulcea, Constanţa, Călăraşi şi Brăila sunt închise. În judeţul Constanţa, numeroase maşini şi tiruri au rămas blocate în trafic şi toate porturile maritime şi fluviale sunt închise, din cauza condiţiilor meteo. Situaţia este similară şi în judeţul Tulcea.

Şcolile vor rămâne închise şi mîine în Bucureşti, precum şi 14 judeţe. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria:

Ora 17.00

Cod roşu de viscol şi ninsori abundente şi stare de alertă în 6 judeţe din sud-estul ţării. Până la ora 22.00, în Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 de kilometri pe oră, ninsoare abundentă şi vizibilitate redusă spre zero. Până la ora 23.00 mai este în vigoare un cod portocaliu valabil pentru capitală şi judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Vrancea şi Galaţi.

Toate drumurile naţionale din patru judeţe sunt închise din cauza viscolului, a declarat inspectorul Ionuţ Dumbravă de la centrul Infotrafic al Poliţiei Române:

Multe drumuri sunt închise, dar nici pe calea ferată nu este mai bine. Trenurile înregistrează sute de minute întîrziere sau sunt anulate. Purtătorul de cuvânt al CFR, Adrian Vlaicu:

În judeţul Buzău sunt 101 localităţi izolate şi 1.300 de locuinţe fără energie electrică; zeci de utilaje acţionează pentru deblocarea căilor de acces. O autospecială sanitară este aşteptată să preia din Buzău mai mulţi medici care să ajungă la situaţiile de urgenţă semnalate în zonele izolate. Un bărbat din localitatea Odaia Banului este căutat de 4 zile după ce a fost dat dispărut, în timp ce un alt bărbat a fost găsit decedat în zăpadă, în satul Cernăteşti.

În judeţul Brăila situaţia se menţine critică: toate drumurile naţionale sunt închise şi mai multe localităţi sunt izolate şi la această oră. Transmite corespondentul Radio România, Gina Bahor:

Şi în judeţul Constanţa mai multe drumuri naţionale sunt închise, maşini şi tiruri au rămas blocate în trafic şi toate porturile maritime şi fluviale sunt închise, din cauza condiţiilor meteo. Situaţia este similară şi în judeţul Tulcea. Din cauza vântului puternic, bara Sulina este impracticabilă. Corespondentul Radio România, Mona Constantinescu, ne-a transmis că toate cursele de pasageri între Tulcea şi localităţile din Delta Dunării se desfăşoară conform graficului.

Ora 10.30

Mai multe drumuri naţionale au fost închise în această dimineaţă din cauza viscolului şi a vizibilităţii scăzute. În vestul ţării nu sunt însă probleme. Stratul de zăpadă de pe carosabil măsoară 1 cm. Singurele tronsoane unde se circulă în condiţii de iarnă, iar stratul este mai mare, de aproximativ 5 cm, sunt Pescari-Nicolinţ, dar şi Valea Cernei. Drumarii au intervenit în ultimele ore cu 100 de utilaje şi au răspândit sute de kg de material antiderapant. La această oră, în judeţul Caraş-Severin ninge la Reşiţa, Caraşova, Măureni, Ezeriş şi Bucova, iar la Berzasca, Moldova Nouă, Oraviţa, vântul suflă cu 40 până la 60 km/h.

Ora 9.30

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii reţelei de drumuri naţionale că, din cauza fenomenului de viscol cu vizibilitate redusă, circulaţia rutieră a fost închisă pe DN 2,  între localităţile Afumaţi-Urziceni-Buzău, km 26-280 – km 100+600. Şi circulaţia rutieră pe Autostrada A2 Bucureşti – Feteşti şi pe Centura Bucureşti – Ploieşti a fost închisă.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA recomandă participanţilor la trafic să evite zonele afectate de zapadă şi viscol. Dacă totuşi nu se poate evita deplasarea în aceste zone, recomandă ca participanţii la trafic să nu plece la drum fără a avea autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţiile de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, combustibil, paturi, saculeţ cu material antiderapanţ alimente, apă, etc.).

Ora 8.00

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând cu ora 7.45, în judeţul Giurgiu, a fost luată măsura restricţionării circulaţiei autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe D.N. 5B, între localităţile Giurgiu şi Ghimpaţi, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Ora 7.00

În condiţiile în care meteorologii atrag atenţia asupra rafaleleor puternice de vânt, care vor troieni zăpada deja existentă, guvernul solicită mobilizare maximă. Premierul Victor Ponta a fost aseară la centrele de comandă din ministerele de Interne şi al Apărării.  El  s-a arătat nemulţumit de modul în care a fost gestionată situaţia din Buzău, unul dintre judeţele în care este stare de alertă, motiv pentru care astăzi va numi alt prefect.

Magazinele din zonele afectate de ninsoare şi viscol în ultimele zile au probleme cu aprovizionarea spun reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, însă populaţia nu va fi afectată întrucât există stocuri pentru 2-3 zile.

Autorităţile iau în calcul să-nchidă din nou drumurile dacă vremea se înrăutăţeşte. Vicepremierul Liviu Dragnea a solicitat însă reprezentanţilor Companiei de Drumuri şi Poliţiei Rutiere să nu ia absolut nicio decizie în acest sens fără acordul său. El a precizat că vrea ca drumurile să fie blocate doar dacă nu există altă soluţie.

Marţi, 28 ianuarie

Ora 20.00

La această oră traficul rutier este întrerupt din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsonul Lehliu – Feteşti al Autostrăzii Soarelui şi pe următoarele sectoare de drumuri naţionale:

• DN 22 Râmnicu Sărat (Buzău) – Brăila;

• DN 23 Olăneasca (Brăila) – Brăila;

• DN 23B Măicăneşti – Ciorăşti (Vrancea);

• DN 24D Bălăbăneşti– Tuluceşti (Galaţi).

De asemenea, pe DN 2C Padina – Costeşti (Buzău) şi DN3B Călăraşi – Feteşti (Ialomiţa) sunt instituite restricţii pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Totodată, a fost impusă o restricţie de circulaţie pe DN7C (Transfăgărăşan) pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe tronsonul kilometric 57 – 104, în zona localităţii argeşene Arefu. Amintim însă participanţilor la trafic faptul că, până la sfârşitul lunii iunie, sectorul de drum cuprins între km. 104 (Piscu Negru) şi km. 130+800 (bâlea Cascadă) este închis, ca în fiecare iarnă.

Ora 18.00

cod galben si portocaliu 28 ianuarieÎn cele mai multe localităţi afectate de viscolul şi ninsorile din ultimele trei zile situaţia începe să se normalizeze. În judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea mai sunt şi acum localităţi izolate, în ciuda eforturilor depuse de autorităţi şi localnici care se luptă cu nămeţii care, în unele locuri, ating 3-4 metri. Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, principala problemă cu care se confruntă, în special localităţile din Buzău, o reprezintă aprovizionarea cu pâine şi alimente. Forţe din cadrul Ministerului Apărării Naţionale acţionează pentru remedierea acestei situaţii.

În condiţiile în care meteorologii au emis o nouă atenţionare de viscol, Liviu Dragnea a cerut prefectului de Buzău să fie mai eficient şi a averizat că, în caz contrar, va aplica sancţiuni:

 

Meteorologii au emis un nou cod portocaliu de ninsori şi viscol pentru Bucureşti şi judeţele Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea. De mâine dimineaţă de la ora 6.00 şi până aproape de miezul nopţii va fi cod galben în judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj şi Mehedinţi. Meteorologii atrag atenţia asupra rafalelor de vânt puternic care vor troieni zăpada şi vor provoca scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.

Toate unităţile de învăţământ din judeţele avertizate cu cod portocaliu de viscol rămân închise mâine, iar situaţia şcolilor din zonele atenţionate cu cod galben va fi anunţată în funcţie de fiecare caz în parte – a anunţat astăzi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Acesta a mai spus că, în contextul întreruperii cursurilor, situaţia şcolară pe semestrul I poate fi încheiată şi în prima săptămână din semestrul al II-lea, iar vacanţa şi structura anului şcolar nu vor fi afectate de zilele libere. Remus Pricopie:

Ministrul Remus Pricopie a mai anunţat că mâine îşi suspendă activitatea şi Universitatea Bucureşti, Școala Națională de Studii Politice și Administrative şi Universitatea din Piteşti.

Ora 8.00

Ninsorile şi viscolul ocolesc astăzi România, ceea ce va permite echipelor de intervenţie să lucreze mai eficient la deszăpezirea drumurilor şi remedierea liniilor de tensiune, pentru reluarea alimentării cu curent electric. Deşi în nicio zonă nu mai există avertizări de vreme rea, Guvernul a decis menţinerea stării de alertă în Buzău, Brăila şi Vrancea, cele mai afectate de intemperiile din ultimele zile, pentru a se putea îndepărta mai repede efectele ninsorilor. Meteorologii atenţionează însă că viscolul se întoarce de mâine dimineaţă în sud şi sud-est, unde vor fi instituite din nou coduri.

Şcolile şi grădiniţele rămân şi astăzi închise în 12 judeţe şi în Bucureşti, deoarece condiţiile de transport nu sunt deocamdată corespunzătoare.

Potrivit ultimei informări transmise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, la această oră sunt încă închise 13 tronsoane de drumuri naţionale. Nu se circulă în acest moment nici pe autostrăzile A2 şi A3, dar autorităţile au promis că le vor deschide astăzi. Ultimul bilanţ al problemelor cauzate de intemperii arată că în judeţul Buzău încă trei localităţi sunt fără curent electric, 23 de drumuri judeţene sunt blocate şi 58 de localităţi izolate.

În judeţul Brăila, sunt 20 de localităţi izolate şi 13 drumuri judeţene blocate. În judeţul Vrancea, şase sate sunt încă izolate şi două drumuri naţionale şi şase drumuri judeţene sunt închise.

Ora 6.00

Pe drumurile naţionale şi judeţene din vestul ţării se circulă în condiţii de iarnă, nefiind drumuri închise. Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, s-a acţionat cu 133 de autoutilaje şi 670 de tone de material antiderapant pentru degajarea zăpezii căzute în ultimele 12 ore. La această oră, în vestul ţării mai ninge la Caransebeş, Slatina Timiş, Ezeriş, Bucova, Şoimuş, Recaş, Orţişoara, Şag, Sânnicolau Mare, Jamu Mare şi Teremia Mare.

Din cauza condiţiile meteorologice nefavorabile, cursurile vor fi suspendate şi astăzi în şcolile din judeţul Mehedinţi. În judeţul Caraş-Severin nu au fost semnalate blocări ale drumurilor de acces spre şcoli şi nu au fost raportate probleme legate de încălzirea unităţilor de învăţământ.

Luni, 27 ianuarie

Ora 21.00

200 de metri cubi de sare şi nisip au fost folosiţi în ultimele trei zile pe arterele de circulaţie şi pe străzile din Reşiţa. Angajaţii Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local au acţionat cu 11 utilaje. În prezent pe stoc mai există 150 de tone de sare şi 1.000 de tone de nisip, cantităţi care pot fi suplimentate în funcţie de necesităţi. Conform unui comunicat de presă al Primăriei Reşiţa, în perioada următoare, echipele de intervenţie vor continua să degajeze zăpada şi poleiul atât pe arterele de circulaţie, cât şi pe aleile din parcuri, podeţe şi scările din municipiul Reşiţa.

Ora 20.00

cod galben 27 ianuarieCodul portocaliu a fost ridicat, dar 11 judeţe rămân sub cod galben de viscol până la ora 23.00. Va mai ninge doar în estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 de kilometri pe oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada. Meteorologii avertizează însă că ninsorile şi viscolul vor reveni în sudul ţării de miercuri dimineaţă până joi la prânz.

59 de localităţi din judeţul Buzău şi nouă din judeţul Vrancea sunt izolate şi la această oră, deşi militari, jandarmi, politişti şi pompieri intervin pentru deblocarea căilor de acces.

Traficul rutier este în continuare închis pe autostrăzile A2 Bucureşti – Feteşti şi A3 Bucureşti – Ploieşti, precum şi pe 22 de tronsoane de drumuri naţionale din 7 judeţe. Centrul Infotrafic anunţă că pe alte 15 drumuri naţionale sunt restricţii pentru traficul greu. Traficul feroviar este în continuare închis pe relaţiile Ploieşti Sud – Urziceni şi Bucureşti Sud – Olteniţa.

Şcolile şi grădiniţele vor rămâne închise mâine în 12 judeţe şi în municipiul Bucureşti, în timp ce în alte opt judeţe vor fi deschise doar grădiniţele, potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.

Ora 17.00

Circulația rutieră în județul Caraș-Severin se desfășoară pe toate drumurile naționale și județene în condiții de iarnă, a afirmat prefectul Silviu Hurduzeu, președintele comitetului județean pentru situații de urgență:

Comitetul pentru situații de urgență este activat și monitorizează activitatea rutieră din județ, a mai precizat Silviu Hurduzeu, care se așteaptă, conform datelor meteorologice la o nouă serie de căderi de zăpadă la mijlocul acestei săptămâni.

 Alertă în 3 judeţe

 Guvernul a instituit stare de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, judeţe care ieri s-au aflat timp de 6 ore sub cod roşu de viscol, cea mai severă atenţionare de vreme rea şi prima de acest fel emisă pe timp de iarnă. Din această seară condiţiile meteo vor înregistra o ameliorare, urmată însă de un alt episod de vreme rea, dar care va dura mai puţin. Redactorul Radio România, Angela Matei relatează:

Circulaţia pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti a fost deschisă pentru toate categoriile de vehicule. Celelalte două autostrăzi A 2 şi A 3 rămân închise. Autorităţile anunţă că în acest moment nu sunt coloane de maşini sau oameni blocaţi în zăpadă. CFR a anunţat că două linii ferate sunt închise, 13 cu trafic restricţionat şi 81 de trenuri anulate din cauza viscolului. Liniile de cale ferată Bucureşti Sud-Olteniţa şi Ploieşti Sud-Urziceni sunt închise.

Ora 12.00

Comandamentul Central de Iarnă se reuneşte la ora 12.00, la Palatul Victoria. Anterior, premierul Victor Ponta şi doi dintre vicepremieri, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, au discutat, într-o mini-şedinţă de urgenţă la sediul Guvernului, o posibilă instituire a stării de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea. Cele trei judeţe s-au aflat ieri timp de şase ore sub cod roşu de viscol.

Autostrada A1 a fost deschisă circulaţiei, însă drumul spre mare este în continuare blocat. Zeci de oameni sunt blocaţi la Drajna. Ei au fost cazaţi pe timpul nopţii în sala de sport. Directorul CNADR,  Narcis Ştefan Neaga a promis că va reuşi să cureţe un drum între Bucureşti şi Constanţa în jurul prânzului.

Ora 11.00

Meteorologii au prelungit până la ora 17 codul portocaliu pentru 8 judeţe din sudul şi sud-estul ţării. Este vorba de Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea. Vântul va sufla cu 60 până la 70 de kilometri pe oră, troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi redusă. Până la ora 23.00 va fi cod galben în estul Munteniei, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei. Va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări de aproape 50 de kilometri pe oră.
Meteorologii susţin că după expirarea codului portocaliu de zăpadă, condiţiile meteo vor înregistra o ameliorare, urmată însă de un alt episod de vreme rea, dar care va dura mai puţin.

Pe drumurile naţionale din vestul ţării circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. Astfel pe DN 57, DN 57A, DN 57B, DN 58, DN 58A, DN 58B, DN 66A, DN 67D, DN 68, DN 76 şi DN 79A, stratul de zăpadă amestecată cu material antiderapant nu depăşeste un centimetru. Din această cauză drumurile din judeţele Caraş-Severin, Arad, Hunedoara, Timiş şi Mehedinţi sunt umede.

Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara recomandă conducătorilor auto să reducă viteza de deplasare, să folosească frâna de motor şi să respecte indicaţiilor poliţiştilor rutieri.

Situaţia drumurilor naţionale din vestul ţării, detaliată conform DRDPTM, se prezintă astfel:

– DN 57 km 4+093 – 50+000, Orşova (MH) – Sviniţa (MH), zăpadă 1 cm acoperită cu material antiderapant;
– DN 57 km 99+200-200+745, Pescari (CS) – Moraviţa (TM), umed cu porţiuni de zăpadă imbibată <1cm;
– DN 57A km 0+000-25+530, Pojejena-Socol (CS), umed cu porţiuni de zăpadă<1cm
– DN 57B km 0+000-21+500, Oraviţa – Anina (CS), umed cu porţiuni de zăpadă îmbibată <1cm;
– DN 57B km 70+000-97+675, Borlovenii Noi – Iablaniţa (CS), umed cu porţiuni de zăpadă<1cm;
– DN 58 km 28+300-82+866, Soceni-Anina (CS), umed cu porţiuni de zăpadă imbibată <1cm;
– DN 58A km 1+500-41+367, Lugoj(TM) – Soceni(CS), zapada imbibata <1cm;
– DN 58B km 2+200-44+000, Caransebeş – Măureni (CS), umed cu porţiuni de zăpadă < 1 cm;
– DN 66A km 16+808 – 47+000 Uricani – Câmpu lui Neag (HD) umed cu porţiuni de zăpadă 1-4 cm;
– DN 66A km 88+000 – 109+308 Valea Cenei (CS) – zăpadă 5-6 cm acoperită cu material antiderapant;
– DN 67D km 76+830 – 108+390, Băile Herculane (CS), umed cu porţiuni de zăpadă <1 cm;
– DN 68 km 3+500 – 47+000, Caransebeş (CS) – Zeicani (HD) umed cu porţiuni de zăpadă <1cm amestecată cu material antiderapant;
– DN 76 km 14+000-29+100, Salistioar (HD) – Brad, umed cu porţiuni de zăpadă 1cm;
– DN 79A km 22+000 – 77+000, Gurahonţ – Sicula (AR), zăpadă îmbibata 1 cm

Ora 9.30

Stratul de zăpadă depus pe drumurile Reşiţei nu a pus probleme şoferilor din municipiu. Principalele artere au fost curăţate, iar străzile lăturalnice sunt albite de un strat subţire peste care maşinile conduse cu grijă trec cu bine…

Laura Piperiu a stat de vorbă cu şoferii matinali:

 

20140127_082849

Ora 9.00

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă că din cauza fenomenului de viscol cu vizibilitate redusă, circulaţia rutieră a fost închisă pe drumul naţional DN 25A, km 0+000 – km 7+340, Hanu Conachi – Năneşti şi DN 23A, km 0+000 – km 11+000, Focşani – Gologanu.

Reprezentanţii companiei recomandă participaţilor la trafic să respecte indicaţiile şi restricţiile Poliţiei Rutiere. De asemenea, să evite zonele afectate de zăpadă şi viscol. Dacă totuşi nu se poate evita deplasarea în aceste zone, se recomandă ca participanţii la trafic să nu plece la drum fără a avea autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţiile de iarnă, anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, combustibil, paturi, saculeţ cu material antiderapant, alimente, apă.

De asemenea, participanţii la trafic se pot informa înainte de plecarea la drum asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360 sau de pe pagina de web a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA – www.cnadnr.ro.

De altfel au fost ridicate restricţiile pentru toate categoriile de autovehicule pe:

– DN7, Râmnicu Vâlcea – Piteşti

– Autostrada A1, Bucureşti – Piteşti

– DN1, între kilometrul 39 şi kilometrul 138

– DN5, între kilometrul 7 şi kilometrul 59

Ora 8.00

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că circulaţia feroviară la nivel naţional se desfăşoară în continuare în condiţii de ninsoare viscolită şi vânt puternic, iar pentru deszăpezirea liniilor se acţionează cu pluguri şi personal suplimentat.
La această oră se patrulează cu pluguri pentru deszăpezirea liniilor pe regionalele teritoriale Bucureşti, Constanţa şi Galaţi, iar personalul feroviar lucrează la deszăpezirea liniilor şi a macazurilor în staţiile de cale ferată unde zăpada viscolită se depune în strat gros, astfel încât trenurile să poata circula în condiţii de siguranţă. Legătura cu Moldova este asigurată pe calea ferată, iar pe ruta Constanţa – Bucureşti, unde mai multe drumuri au fost închise, a fost suplimentată capacitatea de transport.
Pentru siguranţa călătorilor toate trenurile vor staţiona în gări, în intervalul de timp necesar intervenţiilor de deszăpezire a liniilor şi a macazurilor. Toate măsurile luate de companiile feroviare au drept scop siguranţa pasagerilor pe tot parcursul călătoriei.

În aceste condiţii speciale de trafic dificil, în care vremea continuă să fie nefavorabilă îngreunând intervenţia echipelor feroviare, pentru trenurile aflate în staţionare s-au luat măsuri în vederea asigurării alimentării cu energie electrică pentru a fi menţinută căldura în trenuri la nivel de confort terminc şi posibilitatea de acces în sălile de aşteptare din gări.

Din cauza condiţiilor meteo dificile, o serie de trenuri sunt anulate, iar altele sunt tractate cu locomotive Diesel şi circulă cu limitare de viteză, înregistrându-se intârzieri la destinaţie.

CFR recomandă pasagerilor ca înainte de călătorie să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească.

Ora 6.30

În vestul ţării, nu există drumuri închise sau blocate, pe majoritatea arterelor se circulă în condiţii de iarnă, stratul de zăpadă de pe carosabil măsurând 1 cm. Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, în ultimele două ore s-a acţionat cu 648 utilaje şi s-au răspândit 3.254 tone de material antiderapant. Elevii din judeţul Mehedinţi nu merg astăzi la şcoală din cauza ninsorilor abundente, iar în funcţie de evoluţia vremii în următoarele ore, se va lua o hotărâre pentru mâine. În judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Arad, cursurile se desfăşoară normal, potrivit edu.ro.

La nivel naţional, traficul rutier este întrerupt, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a trei autostrăzi şi a 24 drumuri naţionale, astfel:

– A1 Bucureşti – Piteşti;
– A2 Bucureşti – Feteşti;
– A3 Bucureşti – Ploieşti;
– DN 1B Mizil (judeţul Prahova) – Buzău;
– DN 1D Albeşti (judeţul Prahova) – Urziceni (judeţul Ialomiţa);
– DN 2 Afumaţi (judeţul Ilfov) – Focşani (judeţul Vrancea);
– DN 21 tronsoanele Călăraşi – Slobozia (Ialomiţa) şi Brăila – Bărăganul;
– DN 21A Bărăganu (judeţul Constanţa) – Ţăndărei (judeţul Ialomiţa);
– DN 22 tronsoanele Râmnicu Sărat (judeţul Buzău) – Brăila, Smârdan – Garvăn şi Gaugagia (judeţul Tulcea) – Ovidiu (judeţul Constanţa);
– DN 22A Hârşova (judeţul Constanţa) – Ciucurova (judeţul Tulcea) – Cataloi (judeţul Tulcea);
– DN 22B Dig Brăila – Galaţi;
– DN 22D Măcin – Horia – Ciucurova (judeţul Tulcea);
– DN 22E Garvăn – I.C. Brătianu (judeţul Tulcea);
– DN 22F Horia – Nalbant (judeţul Tulcea);
– DN 23 Focşani – Măicăneşti (judeţul Vrancea) – Brăila;
– DN 23A Focşani – Gologanu – Ciorăşti (judeţul Vrancea);
– DN 23B Dumbrăveni – Bogza (judeţul Vrancea);
– DN 24D Vârlezi – Tuluceşti (judeţul Galaţi);
– DN 2A Urziceni – Slobozia (judeţul Ialomiţa);
– DN 2B Buzău – Brăila – Galaţi;
– DN 2C Costeşti (judeţul Buzău) – Padina – Slobozia (judeţul Ialomiţa);
– DN 2N Bogza – Dumbrăveni – Jitia (judeţul Vrancea);
– DN 2R Jitia – Vintileasca (judeţul Vrancea);
– DN 3 Fundulea (judeţul Călăraşi) – Călăraşi;
– DN 31 Mănăstirea (judeţul Călăraşi) – Călăraşi;
– DN 3A Drajna (judeţul Călăraşi) – Feteşti (judeţul Ialomiţa);
– DN 3B Feteşti – Chirana (judeţul Ialomiţa).

De asemenea, pe alte 16 drumuri naţionale importante sunt instituite restricţii privind masa totală maximă autorizată a vehiculelor rutiere, astfel:

– DN 1 Braşov – Ploieşti, peste 7,5 tone;
– DN 1A Braşov – Săcele – Cheia – Văleni de Munte – Ploieşti, peste 7,5 tone;
– DN 1B Ploieşti – Mizil, peste 7,5 tone;
– DN 2A Giurgeni (Ialomiţa) – Constanţa, peste 7,5 tone;
– DN 28A Paşcani – Moţca, peste 7,5 tone;
– DN 7 tronsoanele Valea Mare – Tărtăşeşti (în judeţul Dâmboviţa) şi Bascov – Râmnicu Vâlcea, peste 7,5 tone;
– DN 10 Buzău – Siriu (Buzău), peste 7,5 tone;
– DN 22 Mihai Viteazul – Ovidiu (Constanţa), peste 7,5 tone;
– DN 31 Olteniţa – Mănăstirea (judeţul Călăraşi), peste 7,5 tone;
– DN 4 Bucureşti – Olteniţa (Călăraşi), peste 7,5 tone;
– DN 41 Olteniţa (Călăraşi) – Daia (Giurgiu), peste 7,5 tone;
– DN 5 Centura Bucureşti – Giurgiu, peste 7,5 tone;
– DN 71 tronsonul Bâldana – Fieni, peste 7,5 tone şi tronsonul Fieni – Moroieni – limita cu judeţul Prahova, peste 3,5 tone;
– DN 72 Găeşti – Târgovişte – Moroieni (Dâmboviţa), peste 7,5 tone;
– DN 72A Târgovişte – Câmpulung (Dâmboviţa), peste 7,5 tone;
– DN Centura Bucureşti Bragadiru – Jilava (Ilfov), peste 7,5 tone.
Cu privire la traficul feroviar precizăm că relaţiile Ploieşti – Urziceni şi Bucureşti Sud – Olteniţa sunt închise.
Porturile maritime rămân în continuare închise, atât pentru traficul maritim, cât şi pentru cel fluvial.

Duminică, 26 ianuarie

Ora 14.30

ÎN VESTUL ŢĂRII

La această oră ninge slab în majoritatea localităţilor din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, în Teremia Mare (TM); Arad, Săvârşin, Milova, Şimand, Vârfurile (AR); Livezeni, Baru Mare, Toteşti, Ilia (HD)

Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoare, pe anumite porţiuni carosabilul este acoperit cu strat de zăpadă:

–         în judeţul Caraş-Severin, pe tronsoanele Pojejena – Socol, Borlovenii Noi – Iablaniţa, Reşiţa – Anina, Valea Cernei, Băile Herculane, Caransebeş – Haţeg (sub 1 cm de zăpadă, excepţie făcând Valea Cernei, unde stratul de zăpadă poate atinge pe-alocuri 3 cm)

–         în judeţul Arad, pe tronsonul Gurahonţ – Şicula (max. 1 cm de zăpadă)

–         în judeţul Mehedinţi, pe tronsonul Orşova – Sviniţa (sub 1 cm de zăpadă)

–         în judeţul Hunedoara, pe tronsoanele Petroşani – Baru Mare, Uricani – Câmpu lui Neag (max. 2 cm de zăpadă)

La această oră, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Hunedoara nu sunt semnalate drumuri blocate.

***

LA NIVEL NAŢIONAL

Traficul rutier este întrerupt, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a trei autostrăzi și pe 20 de drumuri naționale:

 – A1 București – Pitești;

 – A2 București – Fetești;

 – A3 București – Ploiești;

 – DN 1B Mizil (Prahova) – Buzău;

 – DN 1D Albești (Prahova) – Urziceni (Ialomița);

 – DN 2 Afumați (Ilfov) – limita cu județul Vrancea;

 – DN 21 Călărași – Slobozia (Ialomița);

 – DN 21A Bărăganu (Constanța) – Țăndărei (Ialomița);

 – DN 22 tronsoanele Râmnicu Sărat (Buzău) – Brăila, Smârdan – Garvăn și Baia – limita cu județul Constanța (Tulcea);

 – DN 22A Hârșova (Constanța) – Ciucurova (Tulcea) – Cataloi (Tulcea);

 – DN 22D Măcin – Horia – Ciucurova (Tulcea);

 – DN 22E Garvăn – I.C. Brătianu (Tulcea);

 – DN 22F Horia – Nalbant (Tulcea);

 – DN 23 Focșani (Vrancea) – Brăila;

 – DN 23A Gologanu – Ciorăști (Vrancea);

 – DN 23B Măicănești – Ciorăști (Vrancea);

 – DN 24D Vârlezi – Tulucești (Galați);

 – DN 2A Urziceni – Slobozia (Ialomița);

 – DN 2B Buzău – Surdila-Greci (Brăila);

 – DN 2C Costești (Buzău) – Padina – Slobozia (Ialomița);

 – DN 2N Bogza – Dumbrăveni (Vrancea);

 – DN 3 Fundulea (Călărași) – Călărași;

 – DN 3A Drajna (Călărași) – Fetești (Ialomița).

 De asemenea, pe 15 drumuri naționale importante sunt instituite restricții de tonaj, astfel:

 – DN 1 Brașov – Ploiești, peste 7,5 tone;

 – DN 1A Brașov – Săcele – Cheia – Văleni de Munte – Ploiești, peste 7,5 tone;

 – DN 1B Ploiești – Mizil, peste 7,5 tone;

 – DN 2A Giurgeni (Ialomița) – Constanța, peste 7,5 tone;

 – DN 7 tronsoanele Valea Mare – Tărtășești (în județul Dâmbovița) și Bascov – Râmnicu Vâlcea, peste 7,5 tone;

 – DN 10 Buzău – Siriu (Buzău), peste 7,5 tone;

 – DN 22 Mihai Viteazul – Ovidiu (Constanța), peste 7,5 tone;

 – DN 31 Călărași – Oltenița (Călărași), peste 7,5 tone;

 – DN 4 București – Oltenița (Călărași), peste 7,5 tone;

 – DN 41 Oltenița (Călărași) – Daia (Giurgiu), peste 7,5 tone;

 – DN 5 Centura București – Giurgiu, peste 7,5 tone;

 – DN 71 tronsonul Bâldana – Fieni, peste 7,5 tone și tronsonul Fieni – Moroieni – limita cu județul Prahova, peste 3,5 tone;

 – DN 72 Găești – Târgoviște – Moroieni (Dâmbovița), peste 7,5 tone;

 – DN 72A Târgoviște – Câmpulung (Dâmbovița), peste 7,5 tone;

 – DN Centura București Bragadiru – Jilava (Ilfov), peste 7,5 tone.

Cu privire la traficul feroviar, precizăm că tronsonul de cale ferată Comarnic – Valea Largă a fost redeschis circulaţiei feroviare, trenurile fiind tractate cu locomotivă Diesel. Relația Ploiești – Urziceni, magistrala CF 802 (Ciulnița – Slobozia) și secţia CF 205 (Băbeni – Alunu) sunt închise, iar în stația CF Slobozia toate trenurile sunt anulate.

 Porturile maritime rămân în continuare închise, atât pentru traficul maritim, cât și pentru cel fluvial.

Ora 8.30

LA NIVEL NAŢIONAL

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează, potrivit datelor primite de la structurile teritoriale de poliție, traficul rutier este întrerupt, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, pe următoarele artere rutiere:

– A1 București – Pitești;

 – A2 București – Fetești;

 – A3 București – Ploiești;

 – DN 1B Mizil (Prahova) – Buzău;

 – DN 1D Albești (Prahova) – Urziceni (Ialomița);

 – DN 2 Afumați (Ilfov) – limita cu județul Vrancea;

 – DN 21 Călărași – Slobozia (Ialomița);

 – DN 21A Bărăganu (Constanța) – Țăndărei (Ialomița);

 – DN 22 tronsoanele Râmnicu Sărat (Buzău) – Brăila, Smârdan – Garvăn și Baia – limita cu județul Constanța (Tulcea);

 – DN 22A Ciucurova (Tulcea) – Hârșova (Constanța);

 – DN 22D Măcin – Horia – Ciucurova (Tulcea);

 – DN 22E Garvăn – I.C. Brătianu (Tulcea);

 – DN 22F Horia – Nalbant (Tulcea);

 – DN 23 Focșani (Vrancea) – Brăila;

 – DN 23A Gologanu – Ciorăști (Vrancea);

 – DN 23B Măicănești – Ciorăști (Vrancea);

 – DN 24D Vârlezi – Tulucești (Galați);

 – DN 2A Urziceni – Slobozia (Ialomița);

 – DN 2B Buzău – Vizireni (Buzău);

 – DN 2C Costești (Buzău) – Slobozia (Ialomița);

 – DN 2N Bogza – Dumbrăveni (Vrancea);

 – DN 3 Fundulea (Călărași) – Călărași;

 – DN 31 Călărași – Oltenița (Călărași);

 – DN 4 București – Oltenița (Călărași);

 – DN 41 Oltenița (Călărași) – Daia (Giurgiu);

 – DN 5 Centura București – Giurgiu;

 – DN 67C Novaci – Rânca (Gorj);

 – DN Centura București Bragadiru – Jilava (Ilfov);

 De asemenea, pe 11 drumuri naționale importante sunt instituite restricții de tonaj, astfel:

 – DN 1 Brașov – Ploiești, peste 7, 5 tone;

 – DN 1A Brașov – Săcele – Cheia – Văleni de Munte – Ploiești, peste 7,5 tone;

 – DN 1B Ploiești – Mizil, peste 7,5 tone;

 – DN 2A Giurgeni (Ialomița) – Constanța, peste 7,5 tone;

 – DN 7 tronsonul Valea Mare – Tărtășești (în județul Dâmbovița), peste 7,5 tone;

 – DN 10 Buzău – Siriu (Buzău), peste 7,5 tone;

 – DN 22 Mihai Viteazul – Ovidiu (Constanța), peste 7,5 tone;

 – DN 71 tronsonul Bâldana – Fieni, peste 7,5 tone și tronsonul Fieni – Moroieni – limita cu județul Prahova, peste 3,5 tone;

 – DN 72 Găești – Târgoviște – Moroieni (Dâmbovița), peste 7,5 tone;

 – DN 72A Târgoviște – Câmpulung (Dâmbovița), peste 7,5 tone;

 – DN 73 Câmpulung (Argeș) – Fundata (Brașov).

Traficul feroviar pe relația Ploiești – Urziceni este închis. Porturile maritime rămân în continuare închise, atât pentru traficul maritim, cât și pentru cel fluvial.

Având în vedere prognozele meteorologice referitoare la precipitațiile predominant sub formă de ninsoare și ţinând cont de faptul că temperaturile sunt scăzute în cea mai mare parte a ţării, conducătorii auto sunt atenţionaţi că, în asemenea împrejurări, pericolul de micșorare a aderenței drumurilor, de derapaj și de pierdere a controlului stabilității autovehicululului este foarte ridicat. Prin urmare, se recomandă să se circule cu atenție sporită și să se reducă viteza de deplasare pe porţiunile de carosabil care poate deveni alunecos.

În egală măsură, pentru prevenirea evenimentelor nedorite pe drumurile publice, şoferii sunt sfătuiţi ca înainte de a pleca la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată, iar în timpul deplasării să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

Conducătorii auto care nu au autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă, sunt rugaţi să nu pornească la drum.

Ora 7.00

La această oră ninge slab în localităţile Caransebeş, Slatina Timiş, Caraşova, Reşiţa, Ezeriş, Bucova, Oraviţa, Bozovici, Mehadia, Moldova Nouă (C-S); Jamu Mare (TM); Pecica, Săvârşin, Buteni, Vârfurile (AR); în majoritatea regiunilor din judeţul Hunedoara, exceptând municipiul Deva.

Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoare, pe anumite porţiuni carosabilul este acoperit cu strat de zăpadă:

–         în judeţul Caraş-Severin, pe tronsoanele Cornea – Sadova Veche, Pojejena – Socol, Oraviţa – Iablaniţa, Reşiţa – Anina, Reşiţa – Gătaia, Valea Cernei, Băile Herculane şi Caransebeş – Zeicani (sub 1 cm de zăpadă, excepţie făcând Valea Cernei, unde stratul de zăpadă poate atinge pe-alocuri 4 cm)

–         în judeţul Timiş, pe tronsoanele Deta – Moraviţa, Otelec – Deta, Jimbolia – Satu Mare, Orşova – Moraviţa (max. 1 cm de zăpadă)

–         în judeţul Arad, pe tronsonul Şicula – Chişineu Criş (max. 1 cm de zăpadă)

–         în judeţul Mehedinţi, pe tronsonul Orşova – Topleţ (sub 1 cm de zăpadă)

–         în judeţul Hunedoara, pe tronsoanele Iscroni – Câmpu lui Neag, Brad – Buceş Vulcan (max. 2 cm de zăpadă)

În judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Mehedinţi nu sunt semnalate drumuri blocate sau localităţi fără energie electrică din cauza căderilor de zăpadă, potrivit inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din cele trei judeţe.

Sâmbătă, 25 ianuarie

Ora 15.00

Continuă să ningă slab în anumite zone, însă aria precipitaţiilor s-a restrâns. La această oră ninge în Slatina Timiş, Caraşova, Reşiţa, Ezeriş, Măureni şi Bucova (C-S); Orţişoara, Sânnicolau Mare, Cărpiniş, Jamu Mare, Cruceni, Teremia Mare şi Timişoara (TM); Arad, Pecica, Milova, Şimand şi Buteni (AR); Livezeni şi Baru Mare (HD).

Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoare, pe anumite porţiuni carosabilul este acoperit cu strat de zăpadă:

–         în judeţul Caraş-Severin, pe tronsoanele Topleţ – Mehadia, Belobreşca – Socol, Orşova – Nicolinţ, Oraviţa – Borlovenii Noi, Caraşova – Anina (maximum 2 cm de zăpadă), Valea Cernei (maximum 5 cm de zăpadă)

–         în judeţul Timiş, pe tronsoanele Sânnicolau Mare – Cenad, Jimbolia – Sânnicolau Mare (maximum 2 cm)

–         în judeţul Hunedoara, pe tronsoanele Lupeni – Câmpu lui Neag, Iscroni (maximum 2 cm)

Ora 10.30

La această oră, ninge slab în majoritatea regiunilor din vestul ţării. Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, straturile de zăpadă au crescut în ultimele ore, astfel încât în Câmpu lui Neag din Hunedoara zăpada măsoară pe-alocuri chiar 14 cm. În rest, drumurile din Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Hunedoara sunt acoperite de un strat de până la 2 cm. În ultimele două ore s-a acţionat cu 84 de utilaje şi 95 de tone de material antiderapant.

Potrivit inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din Caraş-Severin şi Mehedinţi, în cele două judeţe se circulă în condiţii de iarnă, însă până acum nu au fost semnalate incidente.

Ora 8.30

Circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate pe drumurile naţionale din judeţul Mehedinţi din cauza stratului de zăpadă de pe carosabil. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Mehedinţi, Nicolae Lohon, a declarat că pentru prevenirea blocajelor în trafic, drumarii mehedinţeni au acţionat pentru deszăpezirea arterelor de circulaţie cu 76 de utilaje şi au împrăştiat 733 de tone de materiale antiderapante. Cele mai afectate drumuri naţionale sunt DN 56 C între localităţile Salcia şi Gîrla Mare, DN 56 B între Hinova şi Ţigănaşi, DN 56 C între Gîrla Mare şi Devesel, DN 67 între Colibaşi şi Corcova, respectiv DN 67 D între Obîrşia Cloşani şi Valea Cernei.

Potrivit sursei citate, echipajele poliţiştilor rutierişti monitorizează sectoarele de drumuri naţionale situate în zonele vulnerabile la accidentele rutiere şi cele pe care parţial s-au produs suluri de zăpadă din cauza viscolului.

Ora 7.00

Judeţul Caraş-Severin se află de ieri sub incidenţa unui cod galben de viscol, însă până în acest moment nu au fost semnalate probleme, potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”. Cu toate acestea, pe mai multe drumuri din judeţ, dar şi din Timiş şi Hunedoara s-a depus deja un strat de zăpadă de 1 până la 7 centimetri.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara a acţionat până acum cu 190 de autoutilaje şi s-au răspândit aproape 900 de tone de material antiderapant.

Vă reamintim, meteorologii au emis un cod galben de viscol pentru 16 judeţe din ţară şi unul portocaliu pentru alte zece. Atenţionările rămân în vigoare până mâine, la ora 18.00.

Se amână repartizarea banilor către Primării
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 15:19

Se amână repartizarea banilor către Primării

Primăriile din Caraș-Severin mai trebuie să aștepte până vor primi banii de la Consiliul Județean, reprezentând cota de 6% din impozitul pe...

Se amână repartizarea banilor către Primării
Rectificare bugetară de urgenţă, la Reşiţa
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 15:10

Rectificare bugetară de urgenţă, la Reşiţa

La nivelul Primăriei Reşiţa a fost nevoie de o rectificare bugetară de urgenţă în valoare de 200 de mii de lei pentru construirea unui zid de...

Rectificare bugetară de urgenţă, la Reşiţa
Arad: Închisoare pe viaţă pentru atacatorul care a împuşcat în cap un bărbat în parcarea unui supermarket
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 13:12

Arad: Închisoare pe viaţă pentru atacatorul care a împuşcat în cap un bărbat în parcarea unui supermarket

Atacatorul care a împuşcat în cap un bărbat în parcarea unui supermarket din municipiul Arad, în septembrie 2023, după care şi-a înjunghiat...

Arad: Închisoare pe viaţă pentru atacatorul care a împuşcat în cap un bărbat în parcarea unui supermarket
Ioan Popa: Am primit asigurări de la Silviu Hurduzeu că Reșița va primi o alocare rezonabilă
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 19:00

Ioan Popa: Am primit asigurări de la Silviu Hurduzeu că Reșița va primi o alocare rezonabilă

Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, a subliniat miercuri, într-o conferință de presă, importanța ședinței Consiliului Județean ce va...

Ioan Popa: Am primit asigurări de la Silviu Hurduzeu că Reșița va primi o alocare rezonabilă
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 16:59

Medicii de recuperare şi reabilitare medicală protestează la Timişoara

Peste 50 de medicii specialişti de recuperare şi reabilitare medicală din judeţele Timiş, Caraş-Severin dar şi din alte judeţe din ţară vor...

Medicii de recuperare şi reabilitare medicală protestează la Timişoara
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 16:08

Asociația Bolnavilor de Cancer a lansat iMedico! Platforma care simplifică accesul pacienţilor la medicamente

Asociația Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a lansat astăzi aplicaţia mobilă...

Asociația Bolnavilor de Cancer a lansat iMedico! Platforma care simplifică accesul pacienţilor la medicamente
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 15:46

Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, începând cu ora 14,00, la Palatul...

Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 13:32

Doi candidaţi solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur

Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, solicită Curţii Constituţionale anularea rezultatelor...

Doi candidaţi solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur