Atenţie! Aparatele de climă pot fi un factor care să ducă la infecții respiratorii și afecțiuni ORL
Canicula nu este singura căreia trebuie să-i ţinem piept pe timpul verii. În această perioadă a anului suntem mai expuși la anumite afecțiuni, cauzate de răspândirea cu ușurință a virușilor, alergenilor și bacteriilor, fiind favorizate de temperaturile ridicate, dar si de umiditate. De asemenea și expunerea la aparatele de aer condiționat poate fi un factor care să ducă la infecții respiratorii și afecțiuni ORL.
Articol editat de Daiana Rosca, 2 iulie 2022, 08:54
Medicii atrag atenţia că în această perioadă ne putem îmbolnăvi mai ușor de roșu în gât, de laringită, faringită, sinuzite și nu în ultimul rând de otite.
Otita externa, una din cele mai frecvente solicitări a consultului ORL în perioada verii, este cauzată de inflamația conductului auditiv extern și / sau a pavilionului auricular, ce determină o durere intensă, inițial discontinuă cu caracter de junghi, ulterior devenind continuă cu exacerbări nocturne și la atingerea pavilionului urechii; durerea se poate extinde și la zonele din jurul urechii. Alte simptome ale unei otite externe sunt înfundarea urechii, scăderea de auz, tumefierea zonelor vecine, secreții purulente din conductul auditiv extern.
Medicul specialist ORL Andreea Radu, în cadrul Spitalului Militar Timișoara ne oferă câteva sfaturi pentru prevenirea afecţiunilor specifice sezonului cald și pentru a ne putea bucura pe deplin de căldura verii:
-nu consumați alimente şi băuturi foarte reci. Deşi aveți impresia că vă răcoriți, nu e aşa. De fapt, în acele momente, corpul depune mai mult efort pentru a le „accepta”, eliberând o temperatură şi mai mare. În plus, riscați să vă confruntați cu una din afecţiunile menţionate mai sus;
-schimbați regulat filtrul la aparatul de aer condiţionat. Astfel veți evita inclusiv apariţia şi dezvoltarea alergiilor;
-setați temperatura aparatului de aer condiţionat la o temperatură cu cel mult cinci grade mai mică decât cea de afară;
-evitați să stați în camere ale căror uşi şi ferestre sunt deschise în acelaşi timp;
-ca să vă răcoriți, stați la umbră, iar dimineaţa aerisiți bine locuinţa, după care închideți fereastra. Astfel, se va menţine o temperatură mai joasă în interior;
-evitați folosirea bețelor de urechi pentru îndepărtarea apei, acestea pot duce la infecții prin: introducerea bacteriilor în ureche, împingerea apei mai adânc în ureche, rănirea canalului urechii, rănirea timpanului.