Asociaţia Medicală „Sfinţii Cosma şi Damian” din Reşiţa a împlinit 25 de ani de activitate
Asociaţia Medicală „Sfinţii Cosma şi Damian” din Reşiţa, coordonată de medicul Victoria Roşoagă a împlinit 25 de ani de activitate. Organizaţia a luat naştere în 1998 la iniţiativa a 10 cadre medicale de religie romano şi greco-catolică, medici și asistente medicale ce activau în cadrul sistemului de sănătate din Reșița, în cadrul Spitalului Județean și în Policlinică.
Articol editat de Daiana Rosca, 13 octombrie 2023, 16:58 / actualizat: 14 octombrie 2023, 11:00
Organizaţia a devenit parte constitutivă din Asociaţiaţia Medicilor Catolici din România, fiind a 14-a filială din țară afiliată Asociației Internaționale a Medicilor Catolici. Conform statutului, asistentul spiritual a fost Arhidiaconul Banatului Montan, preotul Pall Iosif Csaba care a înțeles dorința unor cadre medicale de a trăi Evanghelia în activitatea medicală ca o formă de mărturie creștină.
Între timp, la asociație au aderat și alte persoane din Reșița aparținând și altor confesiuni religioase. În toţi aceşti ani, membrii asociaţiei au dovedit că sunt un adevarat sprijin pentru cei nevoiaşi dar şi pentru întreaga comunitate. Cadrele medicale le-au oferit celor cu o situaţie financiară precară o masa caldă, haine dar si investigaţii şi tratament medical gratuit.
Despre cei 25 de ani de activitate, în slujba comunităţii ne oferă detalii medicul Victoria Roşoagă, preşedintele asociaţiei:
La jubileul de 25 de ani, organizat astăzi într-un cadru festiv au participat: membrii asociaţiei, cadre medicale, profesori, reprezentanţii unor instituţii din Caraş-Severin dar şi vechi colaboratori din Germania.
Despre importanţa acestei asociaţii în comunitate ne oferă detalii şi lectorul universitar doctor Oana Lavina Bercsenyi din cadrul departamentului de Asistenţă Socială a Universităţii UBB Reşiţa:
În continuare, Asociaţia Medicală „Sfinţii Cosma şi Damian” asigură asistenţă medicală gratuită persoanelor cu nevoi special, organizează activitati cu caracter medico-sanitar si promovează educaţia sanitară în special în rândul tinerilor din comunitate.