Arhitectul american de origine română, Dan Ionescu: Reşiţa şi întreg Banatul de Munte au un ADN particular zonei în care se află
Conferinţa publică „Regenerarea Urbană a Fostelor Zone Industriale”, susţinută de Dan Ionescu – arhitectul român stabilit de peste 45 de ani în San Mateo/ California, a avut loc joi, 25 mai la Primăria Reşiţa în prezenţa câtorva arhitecţi, ingineri constructori, peisagişti şi urbanişti din Timişoara şi din municipiul de pe Bârzava, precum şi a cetăţenilor urbei, dornici să schimbe cât mai repede faţa municipiului de pe Bârzava.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 mai 2023, 17:12
Reșițenii au avut prilejul să participe la discuții libere pe tema regenerării urbane cu arhitectul român stabilit de peste 45 de ani în America şi care conduce studioul „Dan Ionescu Architects & Planners” (DIAP) – specializat în proiecte de design și planificare urbană pe tot mapamondul.
Născut la Timișoara şi cultivat la Bucureşti, dar crescut în Banatul Montan, la Dognecea, unde și-a petrecut vacanțele, Dan Ionescu a mărturisit pentru Radio Reşiţa că se simte încă strâns legat de meleagurile natale. Despre Reșița, fost oraș industrial, arhitectul nu vorbește doar la timpul trecut, precizând că urbea de pe malul Bârzavei poate renaște din propria-i cenușă, însă, pas cu pas, fără a grăbi lucrurile, cu răbdare:
„În trecut Reșița a fost un diamant, iar acum acest diamant trebuie pus înapoi în direcția bună, pentru că zona aceasta este una foarte specială. Nu doar în România, în Europa, ci pe întreg mapamondul. Iar în acest caz trebuie să faci un pas în spate, să vezi, să simți, să analizezi bine lucrurile și după aceea să vezi ce este cel mai bine de făcut. Aici aveți un pachet genetic în siderurgie pentru care alte orașe ar plăti milioane ca să-l aibă. Dumneavoastră îl aveți aici, îngrijiți-l și salvați-l”.
În urma unei întâlniri fructuoase, ce a durat mai bine de 3 ore, primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa a subliniat pentru Radio Reşiţa:
„Ceea ce eu îmi doresc în viitor este să inițiem o colaborare pe această idee de „think tank ” (n.r. grup de experți), un grup de oameni care să vină din alte zone și care poate vor vedea Reșița cu alți ochi decât o vedem noi din interior și să reușim să trasăm un parcurs, o cale, o țintă de care să ne ținem în următorii 10 – 15 ani. Transformarea unui oraș este un proces lung, un proces greu, un proces anevoios, pe care sper să-l inițiem, iar cei care vin după noi să meargă pe același drum pentru a nu eșua, așa cum multe proiecte din România, și numai, au eșuat pentru că nu au avut continuitate. Sperăm cu ajutorul acestei echipe să identificăm calea pe care ar trebui să meargă orașul nostru”.
Ioan Popa a mai precizat că, întregul Banat de Munte, dar mai ales oraşul Reşiţa au un ADN particular acestei zone, care va fi exploatat la maximum în anii care urmează.